nieuws

Actiebereidheid groeit nog steeds

bouwbreed

heerenveen – Een nieuw, naoorlogs record is gebroken met de 25ste stakingsdag. Niet iets om trots op te zijn, zegtt CNV-onderhandelaar M. Post tijdens de actiebijeenkomst in Heerenveen. ‘Het liefst zit ik vanmiddag nog weer om de tafel met de werkgevers om tot een cao te komen. Maar het lijkt wel of ze niet wíllen. Ze kijken gewoon wie er de sterkste is.’

Het is gezellig druk in de Thialf-ijshal in Heerenveen. Een kleine drieduizend bouwvakkers zijn afgekomen op de terugkombijeenkomst om zich (opnieuw) in te laten schrijven als staker. Terwijl op de achtergrond Maarten Post van de Hout- en Bouwbond CNV en Bert Buwalda van FNV Bouw dreigende oorlogstaal uitslaan achter de microfoon op het podium, grijpen veel timmerlieden de gelegenheid aan om met elkaar van mening te wisselen over de zich verhardende en nog steeds uitzichtloze staking. ‘Mijn baas dreigt met ontslaan, maar toch sta ik 100 procent achter de acties.’ Dik Buiter uit het Drentse Zuidwolde staat aan de zijkant van de hal tegen de boarding in een kop koffie te roeren met naast zich twee collega’s. De potige Drent werkt bij bouwbedrijf Ten Brummelhuis in Hardenberg, een bedrijf met zo’n vijftien medewerkers. Buiter’s reden om te staken is de ziektekostenregeling. ‘De werkgevers willen naar een vergoeding van 70 procent. Belachelijk. De bouw is een zwaar beroep. Ik ben nu nog gezond. Maar wat als ik straks in de lappenmand kom. Dan moet je het ineens met 30 procent minder doen.’

Zichtbaar

‘Wat je doet is een druppel op een gloeiende plaat, zei m’n baas tegen me. Maar 18.000 stakers zijn 18.000 druppels, genoeg om in te verzuipen, heb ik toen tegen hem gezegd.’ Alex Roodbol uit het Gronings Termunten windt zich zichtbaar op over de houding van de werkgevers. ‘De reiskostenvergoeding is al van tafel en nu willen ze helemaal niet meer praten.’ Ook de ziektekosten en de 0 procent loonstijging ergeren de medewerker van steigerbouwbedrijf Spreeuwenberg uit Rotterdam. ‘Als we er nu niet voor strijden, blijven we achterop lopen.’ De mening van Roodbol wordt gedeeld door een groepje stakers van Paas BV uit Nieuw Buinen. Zij happen buiten de hal een broodje weg. ‘We lopen al jaren achter. Zelfs toen de bouw vette jaren kende, deelden we niet mee in de winst’, vindt één van de medewerkers. ‘Na de komst van de euro zijn de prijzen met gemiddeld 8 procent gestegen. Wij vragen er slechts 4’, reageert een ander. Bert Buwalda verkondigt dat de bouwacties nog harder zullen worden. ‘Wat je nu ziet is dat werkgevers uitzendkrachten, langdurig werklozen en buitenlanders in dienst nemen om de klus te klaren. De tijd van de koppelbazen lijkt terug te komen. Daar willen we een stokje voor steken.’

Volhouden

De bondsman denkt aan het blokkeren van beton- en asfalttransporten. ‘We moeten nu volhouden. De actiebereidwilligheid groeit nog steeds, doordat de werkgevers niet willen praten.’ Op de zes bijeenkomsten in het land zijn volgens de bonden 13.500 stakers geweest. Volgens het AVBB is het tegelijk de smalste staking ooit. ‘Het aantal gestaakte werkuren is nog niet 13 procent van de vorige staking in 1995. Dat wil zeggen dat er nog zeven keer zo lang gestaakt moet worden voor hetzelfde effect’, aldus de AVBB-woordvoerder. Vergeleken met de vorige staking zijn er minder bedrijven waar personeelsleden staken. Het aantal is ruim een derde lager en komt op zo’n zeshonderd bedrijven, ofwel 7 procent van het totaal.

Reageer op dit artikel