nieuws

Bouw loopt 14 miljoen ton zand mis

bouwbreed

Gelderland zal tot 2008 minimaal 14 miljoen ton bouw- en metselzand minder leveren dan wettelijk is voorgeschreven. Doordat de provincie in januari besloot te stoppen met de procedure voor de grootschalige zandwinlocatie bij Maasbommel, is het uitgesloten dat Gelderland de komende jaren 59 miljoen ton bouwzand kan leveren. Dat terwijl er nu landelijk al een groot tekort aan industriezand bestaat.

Dat is de conclusie van een onderzoek door het Deventer ingenieursbureau Witteveen+Bos. Zeven zandwinbedrijven, verenigd in Nederzand BV, gaven het ingenieursbureau opdracht voor het onderzoek. De zandwinners zijn woedend over het stilleggen van Maasbommel, waar al achttien jaar voorbereidingen voor waren getroffen.

Gelderland moet als grootste provincie veruit het meeste bouw- en metselzand leveren. Volgens de provincie zijn er voldoende alternatieven voor de omstreden zandwinlocatie Maasbommel beschikbaar. Een Arnhems organisatie-adviesbureau kwam in opdracht van de provincie met 23 geschikte alternatieve locaties aan, maar volgens Witteveen+Bos ligt op bijna alle locaties een andere bestemming.

In het gunstigste geval duurt het zeven jaar voor alle procedures voor een planwijziging zijn doorlopen, stellen de onderzoekers. Negen locaties vallen onder de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn, zodat het vrijwel uitgesloten is dat hier mag worden gewonnen. Op enkele locaties is geen bouwzand meer in de grond aanwezig. Hier kan alleen ophoogzand worden gewonnen, aldus de Deventer ingenieurs.

De zandwinners stellen dat Gelderland hoogstens 14,2 miljoen ton industriezand kan leveren als Maasbommel definitief niet doorgaat. De provincie meende met de alternatieven maximaal 39 miljoen ton te kunnen garanderen en wilde het restant voorlopig lenen van buurprovincies.

“Gelderland heeft zichzelf, maar ook de Nederlandse bouw in ernstige problemen gebracht door een besluit te nemen op basis van onjuiste uitkomsten uit een onvolledig onderzoek”, aldus Nederzand.

Pingpongspel

Staatssecretaris De Vries van Waterstaat heeft een procedure aangespannen bij de Raad van State om Gelderland te dwingen toch door te gaan met Maasbommel. Zij vreest een groot tekort aan industriezand en vindt bovendien dat de zandwinbedrijven “de dupe worden van een pingpongspel”.

Gelderland heeft ondertussen heel nieuw zandwinbeleid ontwikkeld. Het aanwijzen van enorme zandwinlocaties is volgens de provincie uit de tijd en maatschappelijk onhaalbaar. Gelderland wil zandwinning uit handen van de overheid halen en overlaten aan de markt.

Reageer op dit artikel