nieuws

Installateurs hebben geen moeite met micro-centrales

bouwbreed

De Vereniging van Nederlandse Installatiebedrijven (VNI) heeft geen moeite met de plannen om 5000 micro-warmtekrachtkoppelingcentrales voor huishoudens aan te schaffen in Japan. De plannen zijn afkomstig van de Gamog uit Zutphen. “Waarschijnlijk betekent dit zelfs een hogere omzet voor de VNI”, aldus woordvoerder Harm van den Oever.

Secretaris Bart van Ogtrop van de Vereniging van Nederlandse Fabrieken van Ketels van Centrale Verwarming (VFK) toont zich compleet verrast door de activiteiten van Gamog, en wil nog geen commentaar geven.

Jan Blom van ketelfabrikant Nefit-Fasto is niet erg ongerust. “De HR-keteltechnologie is bewezen goed en betrouwbaar. Nefit kan er nog jaren mee toe. Dat wil niet zeggen dat we blind zijn voor nieuwe technologieen. Wij ontwikkelen volop warmtepompen voor gewone huizen. Wij denken dat deze technologie een goede toekomst heeft. Bovendien is ook ons moederbedrijf Buderus in Duitsland bezig micro-warmtekrachtcentrales voor woningen te ontwikkelen. Wij zien de nieuwe ontwikkelingen als een kans en nemen daar ten volle aan deel.”

Ook Agpo is niet geschokt. Het bedrijf ziet nog volop mogelijkheden voor zijn zonne-energiesystemen, al of niet gekoppeld aan een HR-ketelsysteem. Van de Beijl te Rotterdam, zusteronderneming van Agpo, houdt zich eveneens bezig met de ontwikkeling van wkk-machines. Het bedrijf volgt de ontwikkelingen van de micro-wkk’s met belangstelling, in de zekerheid dat het toch nog wel enige tijd vergt voordat ze op grote schaal worden toegepast. Zelf heeft Agpo zijn activiteiten doorlopend verschoven, afhankelijk van de marktontwikkelingen.

Vooral zonneboilersystemen winnen het meer en meer van traditionele combiverwarmingssystemen.

Reageer op dit artikel