nieuws

Soil-Pick luchtige grondwerker

bouwbreed Premium

Onder de naam Soil Pick is door Betontechniek Roosendaal opnieuw een reeds lang bekende techniek geintroduceerd voor het nauwkeurig en schadevrij ontgraven van kabels en leidingen.

Als graafwerktuig dient een luchtlans waarbij perslucht wordt gebruikt voor het verwijderen van omringende grondmateriaal.

Niet zelden gebeurt het dat een bepaalde techniek in het ene land op ruime schaal wordt toegepast en elders nauwelijks belangstelling heeft. De bouwindustrie kent daarvan voldoende voorbeelden. Veelal heeft dit te maken met lokale omstandigheden. Zo is het ontgraven van kabels en leidingen met behulp van de luchtlans in Engeland inmiddels een breed toegepaste techniek terwijl in ons land dit werktuig nog nauwelijks wordt gehanteerd.

Het is alweer ruim vier jaar geleden dat de Turbo-Jet luchtlans van de Duitse fabrikant MTM hier werd geintroduceerd. De resultaten waren veelbelovend. Echter een veel toegepast graafwerktuig is deze pulserende grondwerker nog niet geworden.

Van Amerikaanse origine is de supersonische Soil Pick die sinds kort door Betontechniek Roosendaal naar ons land is gehaald en waarmee deze graaftechniek opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. Deze perslucht spuitlans is eveneens bedoeld voor het op nauwelijks bereikbare plaatsen, zeer gericht wegnemen van grondmateriaal rond kwetsbare leidingen.

De met de lans opgewekte krachtige luchtstroom heeft geen enkele invloed op het niet poreuze materiaal van kabels en leidingen maar werkt het grondmateriaal rond deze leidingen in enkele seconden weg. Op deze wijze wordt, met de hand te verrichten, langdurig en lastig graafwerk ondervangen.

Omdat wordt gewerkt met een relatief licht werktuig dat staande wordt gehanteerd is dit graafwerk weinig vermoeiend.

De Soil Pick is leverbaar in twee uitvoeringen met een luchtverbruik van 2375 liter/minuut respectievelijk 3540 liter/minuut en met een effectieve snijdiepte van 8 respectievelijk 10 centimeter.

Een beschermkap aan de uitblaaskant van de Soil-Pick luchtlans, voorkomt het omhoog spatten van steen- en grondkorrels.

Reageer op dit artikel