nieuws

SAOB komt in handen van PRC Bouwcentrum

bouwbreed

Stichting Arbeidstechnisch onderzoek Bouwnijverheid (SAOB) gaat vanaf volgend jaar verder onder de vleugels van PRC Bouwcentrum. De SAOB doet voor leden onderzoek om productiviteit en kwaliteit op de bouwplaats te verbeteren, een activiteit die bij PRC versterkt moest worden.

“Voor SAOB in Ede is de basis te smal om in de toekomst nog op deze wijze verder te gaan. Er hoeft maar wat in de markt te gebeuren en de stichting heeft een probleem. De laatste vijf jaar is er geen winst geboekt”, aldus Eric van Baarsel, voorzitter van het bestuur van SAOB en in het dagelijks leven directeur Hollandsche Maatschappij Installatietechniek. “Er speelde ook mee dat in een tijd van individualisering collectief onderzoek achterhaald is. Overigens werd er steeds meer commercieel werk aangenomen en dat paste niet meer in de huidige stichtingsvorm. Na zoeken, er werd met drie partijen gepraat, werd besloten met PRC Bouwcentrum verder te gaan. SAOB sluit volgens ons goed aan bij PRC, omdat zij ook knokt voor kwaliteit.”

SAOB is net na de Tweede Wereldoorlog opgericht. SAOB kreeg als taak de efficiency op de bouwplaats te verbeteren. Dat is SAOB blijven doen, de laatste jaren aangevuld met commerciele opdrachten. “De leden, van advies- en architectenbureaus tot aannemers, kregen in ruil voor hun contributie de resultaten van de collectieve onderzoeken,” aldus Van Baarsel. “De onderzoeken betroffen niet het ISO-niveau van de kantooromgeving maar het ging echt over de bouwplaats. Hoe kun je daar de kwaliteit en de productiviteit verhogen.”

De verwerving van SAOB betekent voor PRC Bouwcentrum een versterking van de kwaliteitsafdelingen van BKB en Beleidsonderzoek en Advies. “Hier werken nu negen mensen en daar komen er vijftien bij,” aldus Douwe Kras, algemeen directeur PRC Bouwcentrum. “SAOB blijft voorlopig in Ede, maar we gaan werken aan synergetische voordelen.”

PRC heeft eerder dit jaar Coumans overgenomen en ging onlangs een samenwerking aan met Moret Ernst en Young. Achtergrond van deze laatste actie is het ook kunnen aanbieden van strategisch advies op het vlak van huisvesting en infrastructuur. Kras verwacht dat zijn bedrijf dit jaar een omzet zal realiseren van f. 45 miljoen, een toename van f. 7 miljoen. Over 1996 werd een winst geboekt van f. 2,855 ( f. 1,317) miljoen. Over de landelijke dekking zegt Kras tevreden te zijn. “De schaalvergroting wordt gezocht in het buitenland. Oost-Europa wordt steeds belangrijker en we hebben een kantoor geopend in Maleisie. In dat land zijn we betrokken bij de uitbreiding van de luchthaven en de bouw van een stadion en een universiteitsstad.”

Reageer op dit artikel