nieuws

Verliesgevend Franki op zoek naar partner

bouwbreed Premium

De Belgische funderingsspecialist Franki is op zoek naar een strategische partner. Met wie nu “gedetailleerde onderhandelingen” worden gevoerd wil het bedrijf van Johan de Muynck niet kwijt. Er zou grote internationale belangstelling bestaan voor de funderingsactiviteiten van Franki.

Franki is van plan om nog voor het eind van dit jaar een overeenkomst te sluiten met een van de handvol internationale bouwgroepen waarmee momenteel wordt onderhandeld. Het Belgische bedrijf zei dit bij de presentatie van de tegenvallende halfjaarresultaten, die een sterke winstdaling te zien gaven.

Berichten dat er bij de gegadigden twee bedrijven betrokken zijn uit Nederland en Frankrijk worden door Franki noch bevestigd, noch ontkend. Bij de onderhandelingen wordt de top van Franki geassisteerd door zijn financiele adviseurs, de Belgische Bank Degroof en Botts en Cy in Londen. Nadrukkelijk wordt bij Franki gesteld dat er geen sprake is van een ‘overname’ van de funderingsactiviteiten. Het gaat om een partner om de marktpositie van Franki in deze tientallen jaren oude specialiteit te versterken.

Namen

In het kielzog van de berichten worden twee namen genoemd, Heijmans en Ballast Nedam. Beide bedrijven hebben (te) kleine funderingsbedrijven. De aankoop van Geka, een funderingsspecialist uit Dordrecht, liep voor Heijmans op een mislukking uit. Ballast Nedam Funderingstechnieken – lees Guis – is klein en de moeder heeft net f. 100 miljoen uit de financiele markten gehaald om aankopen te financieren.

“We huren Franki wel in, dat hebben we bij de Westerschelde Oeververbinding ook gedaan”, is de reactie van Fons van Lith, secretaris raad van bestuur Heijmans. “Daarnaast hebben we een eigen, weliswaar klein funderingsbedrijf, Fundamentum. In deze onderneming participeert Soletanche voor 50 procent. Soletanche is misschien wel het grootste funderingsbedrijf in Europa. We zijn dus niet in gesprek met Franki.”

De woordvoerster van Ballast Nedam spreekt van een toevalligheid. “We zijn echt niet met Franki in gesprek.”

Slechte bouwmarkten

Ondanks verschillende ingrepen door de leiding van Franki gaat het de beroemde Belgische funderingsspecialist de laatste jaren niet voor de wind. De verliezen van de bouwgroep (geconsolideerd bedrijfsverlies) stegen in het eerste halfjaar van 1997 tot f. 3,8 miljoen terwijl dat in de eerste zes maanden van vorig jaar nauwelijks een kwart miljoen gulden was. Daarentegen ging de omzet wel omhoog met 8,5 procent tot f. 305 miljoen. De orderportefeuille van Franki ging ook de goede kant op. Begin dit jaar bedroeg de waarde daarvan f. 473 miljoen gulden. Eind juni was dat f. 522,5 miljoen.

Volgens Franki zijn de resultaten negatief beinvloed door de zwakke bouwconjunctuur in West-Europa en vooral door de toestand in Frankrijk. De omzet bij de funderingsactiviteiten liep terug. Het herstelplan dat in 1996 voor de activiteiten in Amerika werd afgekondigd, was succesvol: daar werden de verliezen teruggedrongen. In Afrika en het gebied van de Pacific boekte Franki omzetstijgingen.

Franki is begin dit jaar met de bouw van een nieuwe brug over de Maas in Luik begonnen. In Antwerpen werkte Franki de tweede containerterminal af en voor de eerste keer in de bedrijfsgeschiedenis startte Franki met funderingswerven in Groot-Brittannie, Polen en Spanje. Franki legde de afgelopen maanden ook de funderingen voor het nieuwe Australie Stadium dat speciaal voor de Olympische Spelen van het jaar 2000 wordt gebouwd. In Brazilie legde Franki de laatste hand aan de funderingswerken voor de nieuwe fabriek van Mercedes-Benz.

Reageer op dit artikel