nieuws

Stagnatie herindeling gemeenten Limburg

bouwbreed

Geleen stapt naar de rechter om het gedwongen samengaan met Sittard te voorkomen. Provinciale Staten van Limburg besloten vrijdagmiddag tot de omstreden maatregel. Geleen is de tweede Limburgse gemeente die een geplande fusie aanvecht. Afgelopen woensdag stelde de president van de rechtbank in Maastricht de gemeente Tegelen in het gelijk in het protest tegen een samengaan met Venlo. Met de uitspraak van de rechter op tafel konden Provinciale Staten de herindelingsplannen in Noord-Limburg niet behandelen. Gedeputeerde Staten verklaarden vrijdag in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

In afwachting van dit proces kwam het voorstel om de gemeenten Horst, Broekhuizen en Grubbenvorst vrijwillig te fuseren niet in stemming. Venlo wil tot een behoorlijke centrumstad in Noord-Limburg groeien en heeft daarom ook haar oog op Grubbenvorst laten vallen.

De gemeentelijke herindeling in Limburg verloopt weinig voortvarend. Ook al omdat het kabinet GS heeft laten weten de herindelingsvoorstellen niet meer voor mei 1998 te zullen behandelen. Een nieuw kabinet moet zich dus in de volgende kabinetsperiode over de Limburgse plannen uitspreken.

Reageer op dit artikel