nieuws

Bonden willen snel praten over cao voor kaderpersoneel

bouwbreed

De bouwbonden willen op heel korte termijn weer met de werkgevers om de tafel om verder te onderhandelen over de uta-cao. In een brief aan de werkgevers schrijft FNV-onderhandelaar Dick van Haaster dat hij aanstaande dinsdag al verder wil.

Om uit de impasse te raken rond een nieuwe opzet van prepensioen, doet hij tevens een uitgewerkt voorstel, dat is doorgerekend door Consultas, hetzelfde bureau dat ook de werkgeversvoorstellen becijferd heeft.

Daaruit blijkt dan dat de eerste 15 jaar een premie van in totaal 10% nodig is. Hierin zit 2% voor de financiering van de huidige vutters. Daarna wordt 15 jaar 8% premie nodig geacht. Daarna kan de premie fors omlaag naar 3,5%. De opbouw van de pre-pensioenrechten geldt dan voor alle werknemers vanaf 21,5 jaar. In de werkgeversvoorstellen wordt uitgegaan van 42%.

“Daaruit blijkt dat onze voorstellen op termijn aanzienlijk goedkoper uitpakken dan de voorstellen van de werkgevers”, aldus Van Haaster. Zijn voorstellen zullen dan ook basis moeten zijn voor de nieuwe onderhandelingen. “Als de werkgevers alleen maar willen praten over hun eigen voorstellen dan heeft dat geen enkele zin.”

Reageer op dit artikel