nieuws

‘Budel heeft recht op duidelijkheid over bodemsanering’

bouwbreed

Zowel het ministerie voor Milieubeheer (VROM) als de provincie Noord-Brabant moet een nieuw besluit nemen over de bodemsanering in de gemeente Budel. Dat heeft de Raad van State in Den Haag bepaald.

Budel vecht al jaren tegen de cadmiumvervuiling in de omgeving, ontstaan na jarenlange vervuiling door de zinkfabriek Budelco. Dit bedrijf is, na ingrijpende modernisering, onlangs overgestapt op een milieuvriendelijker productiemethode.

Voorheen kwamen bij de zinkproductie grote hoeveelheden van het zware metaal cadmium vrij die op het terrein in grote jarosietbekkens zijn gestort. In 1989 en 1990 begon de bodemsanering, waarbij in veel tuinen tot 75 centimeter grond is afgegraven. Budel vindt een aantal maatregelen beperkt en de eigen bijdrage te hoog, reden om in Den Haag bezwaren in te dienen bij de Raad van State. Het rechtscollege oordeelde dat het hele saneringsprogramma vaag is en dat veel informatie ontbreekt.

Reageer op dit artikel