nieuws

Lokale lasten voor kleinbedrijf fors gestegen

bouwbreed Premium

Het midden- en kleinbedrijf heeft de gemeentelijke heffingen in de periode 1993 – 1996 met 19 procent zien stijgen. Die stijging ligt ver boven het inflatiecijfer van 7 procent over deze periode. Dat blijkt uit een onderzoek dat het onderzoeksbureau Nipo heeft uitgevoerd in opdracht van de werkgeversorganisatie MKB Nederland.

Grote steden leggen de middenstanders doorgaans veel hogere heffingen op dan de dorpen. Gemiddeld is de onroerende-zaakbelasting in grote steden 20 procent duurder dan in middelgrote gemeenten, die op hun beurt weer 28 procent duurder zijn dan de kleine. Het rioolrecht is in grote gemeenten ruim 150 procent hoger dan in kleine.

De drie duurste steden voor kleine en middelgrote ondernemingen zijn Den Haag, Maastricht en Utrecht. De zuinige middenstander opent, afgaande op het onderzoek waarbij 43 gemeenten betrokken waren, een zaak in Berkel-Enschot, Rhenen of Someren.

Reageer op dit artikel