nieuws

Snelheidsbegrenzer vrachtwagens iets ruimer afgesteld

bouwbreed

Transportondernemers hebben tevreden gereageerd op het besluit van minister Jorritsma om de wettelijk verplichte afstelling van snelheidsbegrenzers op vrachtwagens en autobussen te verruimen van 85 tot 89 kilometer per uur.

Door deze aanpassing krijgen chauffeurs meer ruimte voor soepele inhaalmanoeuvres en loopt Nederland weer in de pas met de omringende landen, aldus het ministerie. In afwachting van de formele wettelijke aanpassing later dit jaar wil Jorritsma de ruimere afstelling in de tussentijd formeel gedogen.

De snelheidsbegrenzer is sinds begin vorig jaar verplicht voor zware vrachtwagens en bussen (12 ton en meer) van zeven jaar en jonger.

Transportondernemers klaagden echter meteen steen en been omdat internationaal iets ruimere begrenzingen gelden. In bepaalde verkeersomstandigheden zou de verkeersveiligheid in gevaar komen doordat bestuurders onvoldoende snelheid ke maken. Ook het brandstofgebruik zou door de begrenzers flink hoger uitpakken.

Het ministerie zelf wijst er nog wel op dat de geldende maximumsnelheden op de Nederlandse wegen voor vrachtwagens gewoon van kracht blijven.

Reageer op dit artikel