nieuws

Verkoop gronden Rivium moet verlies reduceren

bouwbreed

Capelle aan den IJssel overweegt versneld gronden uit te geven. Dit moet op korte termijn geld in het laadje brengen om het tekort van f. 40 miljoen van het Grondbedrijf weg te werken. Woningen in plaats van kantoren op het bedrijvenpark Rivium-Noord biedt enig soelaas. Daarnaast wordt er gekort op de infrastructuur.

Het Grondbedrijf van Capelle aan den IJssel staat er op z’n zachtst gezegd beroerd voor. Kort voor de zomerperiode bleek uit een tussentijds onderzoek naar de financiele positie van het Grondbedrijf dat het tekort in de tientallen miljoenen loopt.

Verantwoordelijk wethouder Doodkorte trok vervolgens alle vakanties van betrokken ambtenaren in. Zij kregen als taak het tekort in kaart te brengen en tevens te kijken naar mogelijke oplossingen.

Deze week is het eerste deel van het onderzoek afgerond. Het tekort van het Grondbedrijf wordt in eerste instantie voor een belangrijk deel toegeschreven aan een slechte exploitatie van de nieuwbouwwijk ‘s-Gravenland. De daadwerkelijke oorzaak moet overigens nog worden onderzocht. Capelle aan den IJssel verwacht in september de vinger op de spreekwoordelijke zere plek te ke leggen.

Maatregelen

Om de tekorten voor een deel te ke wegpoetsen is nu een reeks van maatregelen afgekondigd. Naast het vermijden van kosten in de lopende exploitaties door bijvoorbeeld het uitbesteden en versoberen van werk, overweegt Capelle ook voor woningbouw beschikbare gronden sneller uit te geven. “In de praktijk betekent dat op het bedrijventerrein Rivium-Noord de bouw van zo’n 1500 woningen mogelijk wordt,” aldus gemeentewoordvoerder D. Verwaaijen.

Het Rivium, grenzend aan de A16, zou oorspronkelijk in z’n geheel als hoogwaardig kantorenpark worden ontwikkeld. Tot op heden is slechts Rivium-Zuid moeizaam in ontwikkeling gebracht. “Door de terugvallende kantorenmarkt is een herbestemming van het noordelijke deel een optie”, aldus Capelle.

Andere mogelijkheden voor Rivium-Noord zijn naast woningbouw, sport en recreatiemogelijkheden, waaronder een skibaan, ijshal en een voetbalstadion voor Sparta.

Om Rivium onder de aandacht te brengen heeft Capelle een samenwerkingsverband gesloten met het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). OBR-woordvoerder Lloyd Stenhuys laat weten dat de versnelde gronduitgave geen consequenties heeft voor de samenwerking. “De samenwerking loopt prima,” ook al kan hij geen succes noemen. “Over de plannen om op Rivium een mega-bioscoop te vestigen vindt op korte termijn een gesprek plaats tussen de twee betrokken wethouders.”

Slechte ontsluiting

Om de prijs van de infrastructuur te drukken wordt gekeken naar betere, maar in ieder geval, goedkopere alternatieven voor de verbinding van ‘s-Gravenland met andere wijken van Capelle aan den IJssel.

Voor fietsers en voetgangers is de wijk, die wordt omringd door drukke wegen, op slechts een manier te bereiken. Zo wordt nu al de aanleg van de Blinkerttunnel, waarmee na de vakantieperiode zou worden begonnen, opgeschort. Ook de fly-over die ‘s-Gravenland en Rivium-noord met elkaar moet verbinden is voorlopig van de baan.

Niet bekend

Reageer op dit artikel