nieuws

Projectontwikkelaars verleenden in 1994 meer opdrachten

bouwbreed

Architectenbureaus kregen vorig jaar veel meer opdrachten van projectontwikkelaars en andere commerciele bouwers. De opdrachtverstrekking groeide in dit marktsegment in vergelijking met 1993 met 63 procent. Pensioenfondsen en verzekeraars verstrekten daarentegen 34 procent minder opdrachten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De opdrachten voor de woningbouw stegen vorig jaar met 0,8 procent. Deze stijging heeft vooral betrekking op het eerste kwartaal van 1994. De ontvangen opdrachten in de overige kwartalen waren beduidend lager.

De netto-waarde van de opdrachten die de architectenbureaus vorig jaar ontvingen bedroeg vorig jaar bijna f. 17 miljard. Het niveau bleef daarmee iets boven dat van 1993.

Voor Limburg en Drenthe werden de grootste stijgingen waargenomen: respectievelijk 75% en 85%. Voor Zeeland daalde de waarde van de opdrachten met maar liefst 85%. De waarde voor Friesland werd gehalveerd.

Reageer op dit artikel