bouwbericht

Utrecht gaat aan de slag met lelijkste plek van de stad

bouwbreed 824

Utrecht gaat aan de slag met lelijkste plek van de stad

Eén van de lelijkste plekken van Utrecht transformeren tot misschien wel de mooiste plek van de stad: de gemeente zet hoog in, als het gaat om herontwikkeling van het Smakkelaarsveld. Het Smakkelaarsveld ligt midden in het Stationsgebied en is momenteel een grote fietsenzee.

Wonen

Bouwen 3 woongebouwen met 200 appartementen (100 huur / 100 koop) op het Smakkelaarsveld tegenover TivoliVredenburg. Op het dak van een van de panden komt een openbaar toegankelijke horecagelegenheid. Project 'Park+'.

UTRECHT | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

‘Een zeer complexe ontwikkellocatie’, aldus de gemeente. Omdat de Leidsche Rijn wordt doorgetrokken, komt hier straks water. Maar er komen ook een bus- en trambaan dwars door het gebied. Verder is besloten dat er ruimte wordt gemaakt voor wonen en groen. De hoogteverschillen en de vele kabels en leidingen onder de grond maken deze locatie extra complex. Het is nu nog een plek waar de meeste mensen zo snel mogelijk langs lopen.

De markt mag het doen

De gemeente heeft enkele jaren geleden bedacht dat hier de Bibliotheek ++ zou moeten komen, maar deze plannen zijn door een nipte meerderheid van de gemeenteraad afgeschoten. Daarom heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten dat ‘de markt’ met ideeën mag komen.

In juli begon de zoektocht naar een ‘ideale samenwerkingspartij’. De gemeente vroeg nog niet eens om een concreet plan, maar zocht vooral een partij die het ‘voorgestelde proces van samenwerking begrijpt en de complexe opgave en locatie doorheeft’. Intussen zijn drie partijen gekozen die straks, in concurrentie met elkaar, aan de slag gaan met het maken van een visie en een ontwerp. De eerste partij is een combinatie van ABC Planontwikkeling en UN Studio. Partij twee bestaat uit Lingotto Ontwikkeling en ARUP. De derde partij is een combinatie van Synchroon, Skonk, ABT, Powerhouse Company, DELVA Landscape Architecture en De Wijde Blik.

Stads-tenderteam

Een stads-tenderteam, met daarin bewoners en ondernemers uit de directe omgeving, gaat er op toezien dat het proces volgens de afspraken verloopt. Medio 2018 wordt het beste plan gekozen en krijgt de winnende partij de opdracht het definitieve ontwerp te maken. Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe Smakkelaarsveld in 2022 klaar voor gebruik.


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Ramingsgroep: Nog niet bekend


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

 

Reageer op dit artikel