bouwbericht

Gezocht: ideeën voor nieuwe toekomst lekke Poldertoren Emmeloord

bouwbreed 688

Gezocht: ideeën voor nieuwe toekomst lekke Poldertoren Emmeloord

Hij is watertoren, klokkentoren en uitkijktoren in één: de Poldertoren in Emmeloord. De toren, tussen 1957 en 1959 gebouwd, vormt het middelpunt van de gemeente Noordoostpolder, onderdeel van de provincie Flevoland. Hij is met ruim 65 meter een van de hoogste watertorens van Nederland.

Wonen

Verbouwen poldertoren aan de De Deel 25. Inwoners en ondernemers zijn in september 2017 gevraagd met ideeën te komen voor een nieuwe invulling van de toren die al geruime tijd leeg staat.

EMMELOORD | Ontwerp | € 500.000 - € 1.000.000

De gemeente Noordoostpolder, eigenaar van de toren aan De Deel, nodigt inwoners en ondernemers uit om zaterdag 23 september tussen 10.00 uur en 17.00 uur met ideeën te komen over een nieuwe invulling van bouwwerk, tevens rijksmonument. Het monument staat, vanwege lekkage, al vier jaar grotendeels leeg en wordt soms gebruikt als expositieruimte. De gemeente verzamelt alle wensen en ideeën en legt deze vervolgens voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit uiteindelijk wat er in de nabije toekomst met de watertoren gaat gebeuren.

ANWB-winkel, VVV-kantoor, museum, kantoor en sterren-restaurant

De Poldertoren was in eigendom van de Waterleiding Maatschappij Overijssel en kwam later in handen van waterleidingbedrijf Vitens. De toren voorzag de inwoners van Emmeloord in het verleden in haar behoefte aan drinkwater. De gemeente Noordoostpolder heeft de toren in 2005 aangekocht. Het markante bouwwerk deed sindsdien onder meer dienst als ANWB-winkel, VVV-kantoor, museum Nieuw Land, een kantoor en restaurant (Sonoy, met Michelinster).

Koperen windvaan

De toren wordt gezien als ‘symbool van de eenheid van de polder en de overwinning op het water’. De Noordoostpolder is in 1942 drooggelegd. H. van Gent en J.H.W.C. Pot zijn de architecten van het bouwwerk, dat stilistische kenmerken heeft van de Delftse School (met veel baksteen). De Poldertoren bezit een uitkijkplatform en een carillon dat bestaat uit 48 klokken. Op de top zit een koperen windvaan in de vorm van een koggeschip. De plek is destijds zo gekozen dat de toren vanaf alle wegen naar Emmeloord direct in het oog springt.


Plaats: Emmeloord
Opdrachtgever: Gemeente Noordoostpolder
Ramingsgroep: Nog niet bekend


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Foto's

Reageer op dit artikel