bouwbericht

De Kwekerij: 750 woningen voor studenten en starters Utrecht

bouwbreed 1038

De Kwekerij: 750 woningen voor studenten en starters Utrecht

De KPN-toren op het voormalige KPN-terrein aan de burgemeester Fockema Andreaelaan in Utrecht gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor een woontoren voor studenten. De SSH, de eigenaar van het terrein, start deze maand met de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van de toren.

Wonen

Bouwen, na sloop, woontoren 'Sequoia' met 318 studentenstudio's aan de Burgemeester Fockema Andreaeplein 1-1002 op voormalig KPN-terrein. Fase 1 van project 'De Kwekerij'. De fundering van de bestaande toren wordt hergebruikt. Jebber zal in de toekomst op dit terrein ca. 450 woningen ontwikkelen (zie project 503939).

UTRECHT | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

Aanvankelijk was het de bedoeling om de toren te behouden en te transformeren tot studentenhuisvesting, zegt Jesse van Mourik van de SSH. ,,Uiteindelijk hebben we daar toch niet voor gekozen. Nieuwbouw blijkt minder kostbaar en duurzamer.’’ Het gebouw is ontworpen door A3 Architecten. 

Specialist in starterswoningen

De SSH en Jebber gaan het terrein samen ontwikkelen. De SSH, specialist in studentenhuisvesting, is ook actief in Amersfoort, Maastricht, Tilburg, Rotterdam, Zwolle en Groningen en verhuurt ruim 19.000 studentenkamers en woningen. Jebber is een dochteronderneming van SSH en is specialist in starterswoningen.  

De Utrechtse studentenhuisvester heeft het voormalige KPN-complex in 2008 al aangekocht. De locatie ligt op een voor studenten en starters strategische plek: tussen de binnenstad en De Uithof, thuisbasis van zowel de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. KPN had het terrein nog tot eind vorig jaar in gebruik. Een van de gebouwen blijft overigens tot 2021 in beheer van KPN. 

Tuinderijen

De SSH ontwikkelt 318 studio’s/kamers voor studenten, terwijl Jebber circa 430 woningen voor starters realiseert. Het project heeft voorlopig de naam ‘De Kwekerij’ meegekregen. De naam is een verwijzing naar het verleden van dit gebied, toen hier vele tuinderijen waren gevestigd.  

De SSH neemt fase 1 voor haar rekening, met de sloop van de huidige KPN-toren en de nieuwbouw van de woontoren voor studenten. De studio’s zijn ruim twintig vierkante meter groot en beschikken over een klein keukenblok en een badkamer met douche en toilet. Bovendien krijgt elke verdieping een grote keuken voor gemeenschappelijk gebruik: handig als bewoners met elkaar willen eten. Als alles volgens planning verloopt, is de SSH-toren in de zomer van 2019 gereed. De extra studentenkamers zijn hard nodig, erkent SSH-woordvoerder Van Mourik. ,,De gemiddelde wachttijd voor een kamer bedraagt op dit moment zo’n achttien maanden.’’ 

Jebber begint in 2019 met de bouw van de starterswoningen.  


Plaats: Utrecht 
Opdrachtgever: SSH en Jebber 
Ramingsgroep: Nog niet bekend


 

Reageer op dit artikel