bouwbericht

‘Feestelijke sloop’ van De Smederij Boekelo

bouwbreed 186

‘Feestelijke sloop’ van De Smederij Boekelo

Met het intikken van een flinke ruit heeft de Enschedese wethouder Patrick Welman vorige week het startsein gegeven voor de ‘feestelijke sloop’ van De Smederij in Boekelo (gemeente Enschede).

Wonen

Bouwen, na sloop vm smederij, winkel, horeca en 2 appartementen aan de Beckumerstraat.

ENSCHEDE | Gegund | € 2.000.000 - € 5.000.000

Dat gebeurde in het bijzijn van de familie Sachse, de voormalige eigenaar. Op de locatie komt een volledig nieuw pand, maar met behoud van de authentieke uitstraling, aldus directeur Lucas Haafkes van Aannemersbedrijf W. J. Haafkes en Zonen. “Eigenlijk verandert er niets aan het straatbeeld: aan het einde van het jaar staat hetzelfde pand weer op dezelfde plek.’’ Ook de naam blijft behouden.

Het te slopen pand aan de Beckumerstraat is gebouwd in 1928, in opdracht van Johannes Sachse. Het bestond uit een smederij en een winkel in huishoudelijke artikelen en ijzerwaren. Op de voorgevel prijkt nog steeds de naam ‘Fa Joh. Sachse & Zn – tuingereedschap’. In 1949 onderging het pand een grote verbouwing, in 1951 nam Ferdie Sachse het bedrijf over van zijn vader. Ferdie Sachse sloot in 2002 de deuren. Lucas Haafkes heeft De Smederij in 2006 gekocht, met de intentie er een appartementencomplex met drie bouwlagen te realiseren. Sindsdien heeft het gebouw verschillende functies gehad: van hotel voor Sinterklaas en etalage voor een museum tot winkel in tweedehands spullen en galerie voor plaatselijke kunstenaars.

In 2015 besloot Haafkes de sloop- en nieuwbouwplannen serieus op te pakken. De wethouder heeft al een handje geholpen, maar midden april begint Haafkes daadwerkelijk met de sloop van De Smederij, om een paar weken later te starten met de nieuwbouw.

In De Smederij 2.0 komen drie commerciële ruimtes en twee appartementen. Twee functies van de commerciële ruimtes zijn al bekend: een reisorganisatie en een eetgelegenheid. Ook is er al een huurder gevonden voor een appartement. ,,Er komt weer leven in de brouwerij’’, aldus Lucas Haafkes. Als alles volgens plan verloopt, wordt het gebouw eind 2017 opgeleverd.


Plaats: Boekelo
Opdrachtgever: Haafkes
Ramingsgroep: 1.5 tot 2.5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel