bouwbericht

Beschuitstoren Wormer keert terug

bouwbreed 929

Beschuitstoren Wormer keert terug

Herbouw van de Beschuitstoren? In Wormer en omgeving wordt er misschien al wel een halve eeuw  over gesproken, zegt architect Jan Goedhart van FKG architecten aan de Zaan, tevens bestuurslid van de Stichting Herbouw Beschuitstoren. Alle plannen belandden tot nu toe in de prullenbak.

Wonen

Bouwen 3 sociale huurwoningen / kantoorruimte / herbouwen historische Beschuitstoren met archie van het Historisch genootschap aan de Dorpsstraat 125-135. Installateurs bekend bij aannemer.

WORMER | Opgeleverd | € 1.000.000 - € 2.000.000

Maar er is goed nieuws, aldus Goedhart. ,,De toren gáát herbouwd worden. De tekeningen zijn klaar, het geld is binnen. Als alles volgens planning verloopt, gaat in mei de eerste paal de grond in.’’

Opdrachtgever is de Stichting Herbouw Beschuitstoren; de Stichting Support Cultuur en Sport Wormerland (SSCSW) is financier van het project. Deze stichting, opgericht in 2002, ondersteunt stichtingen en verenigingen in de gemeente Wormerland. Bouwbedrijf van der Gragt is aangetrokken als aannemer. Bouwbedrijf Somass maakt de houten torenopbouw. 

De Beschuitstoren in Wormer is gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw en had een bijzondere functie: door het luiden van de klok werden beschuitbakkers gewaarschuwd of ze hun ovens moesten doven of dat ze juist weer mochten beginnen. Wormer en het omliggende platteland telde in de zeventiende eeuw zo’n 150 beschuitbakkers. Zij bakten – in hun houten bakkerijen – scheepsbeschuit voor walvisreders en Oost-Indiëvaarders.

Goedhart: ,,Het kwam regelmatig voor dat zo’n bakkerij in de as werd gelegd, er werd immers gewerkt met vuur. De gemeente kwam op een gegeven moment met een verordening dat de ovens op bepaalde tijden uit moesten zijn.’’ Wanneer de klok om zes uur ’s avonds luidde, moesten de ovens gedoofd worden. Om twaalf uur ’s nachts mochten de ovens weer aan. 

Toen de beschuitbakkers in de achttiende eeuw verdwenen, verloor de Beschuitstoren zijn functie. Goedhart: ,,In de negentiende eeuw raakte de toren in verval. Hij was scheef en stond gevaarlijk in de weg. In 1894 is besloten de toren te slopen. Gelukkig zijn er een hoop tekeningen, schilderijen en zelfs foto’s van die toren bewaard gebleven. Op basis daarvan hebben we een nieuw ontwerp kunnen maken.’’

De nieuwe Beschuitstoren wordt 25 meter hoog en verrijst op de kop van de Beschuitstorenstraat in Wormer, op circa twintig meter van de plek waar de oorspronkelijke toren stond. De bakstenen basement bestaat uit drie lagen, daarbovenop komt de houten torenopbouw.

Bij de toren komen verder drie sociale huurwoningen en kantoorruimte voor onder meer de provinciale monumentenwacht. Deze bebouwing wordt met een glazen gang verbonden met de toren. Het Historisch Genootschap Wormer krijgt opslagruimte in de toren, verder komt er een expositie voor archeologische vondsten die in de gemeente zijn gedaan. 

De nieuwe Beschuitstoren is naar verwachting in april 2018 klaar.Plaats: Wormer
Opdrachtgever: Stichting Herbouw Beschuitstoren
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel