bouwbericht

Peulensluis Hardinxveld-Giessendam krijgt opknapbeurt

bouwbreed 183

Peulensluis Hardinxveld-Giessendam krijgt opknapbeurt

In opdracht van Waterschap Rivierenland is aannemingsbedrijf De Vries uit Werkendam deze maand begonnen met de renovatie van de Peulensluis in Hardinxveld-Giessendam. Het huidige sluiscomplex, gebouwd in 1937, verkeert in slechte staat.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Renoveren Peulensluis in Hardinxveld-Giessendam.Voor meer info zie de link naar een Cobouw-artikel.

HARDINXVELD-GIESSENDAM | Gegund | € 10.000.000 - € 50.000.000

Renovatie en modernisering van het verouderde complex is noodzakelijk om de werking, de betrouwbaarheid en de veiligheid in de toekomst te garanderen, aldus Joop Ezendam, als opzichter vaarwegen werkzaam bij Waterschap Rivierenland.

Aannemingsbedrijf De Vries heeft veel ervaring op het gebied van de renovatie van sluiscomplexen. Zo is het bedrijf betrokken geweest bij renovatie van onder meer de Ketel en Kamersluis in Dronten, Sluis Paardenwater in Gorinchem en de Weerdsluis in Utrecht. 

Het bijzondere van de schutsluis in Hardinxveld-Giessendam is dat deze onder de A15 ligt. De sluis is onderdeel van de primaire waterkering dijkring 16. De sluis is belangrijk voor het ontsluiten van de boezemwateren van de Alblasserwaard. Het vormt bovendien de vaarwegverbinding tussen de Merwede en de Buiten Giessen.

,,Het is vooral pleziervaart die gebruikt maakt van de sluis’’, zegt Ezendam. Ook een aantal dienstverlenende, watergebonden bedrijven maken gebruik van het complex.  

Peulensluis volledig mechanisch bediend

Het waterschap is verantwoordelijk voor de dagelijkse beschikbaarheid van de sluis. In de zomerperiode is altijd iemand namens het waterschap aanwezig om de sluis te bedienen. In de winterperiode wordt de sluis op afroep bediend. Die bediening gebeurde tot de renovatie deels handmatig bediend, maar daar gaat verandering in komen: de Peulensluis krijgt een volledige mechanische bediening, zegt Ezendam. 

Naast vervanging van de huidige installatie worden ook alle zes sluisdeuren en leuningen vervangen. Daarnaast wordt het bijbehorende wachtlokaal vervangen. Verder worden de afmeervoorzieningen beter en veiliger. 
De werkzaamheden duren tot en met eind maart 2017. Dat betekent dat scheep- en recreatievaart er tot die tijd geen gebruik van kan maken. De sluis is eveneens gesloten voor wandelaars. Plaats: Hardinxveld-Giessendam
Opdrachtgever: Waterschap Rivierenland
Ramingsgroep: 7.5 tot 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel