bouwbericht

Havenkwartier Blauwestad: beetje zoals vroeger

bouwbreed 98

Havenkwartier Blauwestad: beetje zoals vroeger

Het heeft de sfeer en bouwstijl van een levendige, oude havenstad, maar de woningen zijn gloednieuw: Het Havenkwartier, een nieuwbouwproject in Blauwestad, in het oosten van de provincie Groningen. Blauwestad (gemeente Oldambt) is een relatief nieuw natuur- en woongebied nabij de A7, rond een in 1990 uitgegraven Oldambtmeer van circa 800 hectare.

,,Het Havenkwartier moet het levendige en bruisende hart van Blauwestad worden’’, zegt directeur Harry Leggedoor van Geveke Bouw & Ontwikkeling, de ontwikkelaar en bouwer van dit project. De nieuwe wijk wordt gerealiseerd op het schiereiland van Blauwestad: vlak naast de jachthaven, het informatiecentrum en horecagelegenheid Azzurro.

De eerste fase van Het Havenkwartier bestaat uit 36 woningen die in carrévorm worden gebouwd. Alle woningen hebben uitzicht op het water. De kades zijn openbaar en groen, het binnenterrein blijft een besloten gebied; hier komen de achtertuinen en parkeerplaatsen van de toekomstige bewoners. TWA Architecten uit het Friese Burdaard is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het gaat om levensloopbestendige, energiezuinige gezinswoningen met oud-Hollandse gevels. In totaal zijn er vier verschillende basistypes.

Leggedoor kwam tijdens een boottochtje in Overijssel op het idee van Het Havenkwarter. ,,Dat gebeurde in Blokzijl, een oude havenplaats in de Kop van Overijssel met prachtige huizen en huisjes: schippers- en arbeidershuisjes, maar ook grotere woningen voor notabelen. Denk aan kooplieden, de burgemeester en de notaris. Ik dacht: Blauwestad heeft een wijk nodig met die nostalgische sfeer. Zo is het idee geboren.’’

Leggedoor en de architect hebben verdere inspiratie opgedaan in nagenoeg alle havenstadjes rond het IJsselmeer. De ruimtelijke opzet van Het Havenkwartier is iets anders dan de bestaande havenstadjes, erkent Leggedoor. ,,Er komen geen smalle achterafstraatjes waar je nauwelijks met de auto kunt draaien, maar de wijk krijgt wel de gezellige, geborgen sfeer van een plaats als Blokzijl. Er komt nauwelijks of geen asfalt, maar klinkertjes. De huizen krijgen een achterom. Er komen tuinmuurtjes. Ook is er plek voor een leugenbankje, waar mannen en vrouwen met elkaar het nieuws van de dag kunnen doornemen.’’

De belangstelling voor een woningen is groot, merkt Leggedoor. ,,In drie weken tijd zijn twaalf woningen verkocht. Verder valt het me op dat de helft van alle belangstellenden van buiten de provincie Groningen komt.’’

In april 2017 wordt gestart met de bouw van de eerste fase. Geveke Bouw & Ontwikkeling wil in totaal circa 150 woningen ontwikkelen in het Havenkwartier. De woningen zijn te koop vanaf 149.000 euro.Plaats: Blauwestad

Opdrachtgever: Geveke Bouw & Ontwikkeling

Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel