bouwbericht

Oud Philipspand nieuwe blikvanger van Eindhoven

bouwbreed 365

Oud Philipspand nieuwe blikvanger van Eindhoven
Arthur Bagen

Een ‘nieuwe’ blikvanger voor het centrum van Eindhoven: het voormalige hoofdkantoor van Philips Lighting, onlangs getransformeerd tot woongebouw met 616 lofts en penthouses. De feestelijke opening vond afgelopen zondag plaats. Foolen & Reijs Vastgoed is de ontwikkelaar van het project, Diederendirrix architectuur & stedenbouw is verantwoordelijk voor het ontwerp, Stam & Koning (Volker Wessels) is de hoofdaannemer. Philips Lighting is verhuisd naar de High Tech Campus.

Wonen

Bouwen appartementencomplex met 134 appartementen / parkeergarage / winkels in plint aan het Victoriapark 750 - 885. Project 'Onyx'. Onderdeel van herontwikkeling Emmapark.

EINDHOVEN | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

De oplevering van dit gebouw is de eerste stap naar een nieuw stadsdeel voor de binnenstad van Eindhoven. Aan de noordzijde van het Philips Lightinggebouw verrijst volgend jaar de tachtig meter hoge woontoren Onyx, met 135 appartementen, een parkeergarage en commerciële ruimte in de plint. Verder wordt Gaagle gebouwd, een vijflaags gebouw met 45 woningen. Onyx en Gaagle zijn eveneens ontworpen door diederendirrix. De voormalige parkeerplaats voor Philips-personeel wordt getransformeerd tot Victoriapark. Het is de bedoeling dat het riviertje de Gender in dit nieuwe stadspark gaat stromen.

Het totale project wordt gerealiseerd op een perceel van zo’n 3,5 hectare. Volgens projectarchitect Joost Roefs van diederendirrix was deze plek een typische ‘non-plek’. “Toen Philips hier nog was gehuisvest, zat er een groot hek om het terrein. Het was een lelijke plek, een enclave.”

Betonnen kantoorkolos

Het voormalige hoofdkantoor van Philips Lighting – voor de transformatie volgens Roefs ‘een betonnen kantoorkolos’ – is gebouwd rond 1980. Het gebouw bestaat uit drie vleugels en heeft een vloeroppervlakte van ongeveer 43.000 vierkante meter. De binnenkant is nagenoeg volledig gestript, vervolgens zijn er ruim 600 woningen in gerealiseerd. Alle woningen zijn volledig ingericht: ze zijn bedoeld voor starters en expats. 

De structuur en de betonnen trappenhuizen van het gebouw zijn behouden gebleven, de gevels zijn zo goed als volledig vernieuwd. Roefs: “De gevels bestonden voor een groot deel uit blokken grindbeton: die hebben we bijna allemaal vervangen door grote schuiframen, waardoor de woningen baden in het licht. De loftwoningen hebben geen buitenruimte, maar door deze speciaal ontworpen schuiframen krijg je wel het idee dat je buiten bent. Het grindbeton bij de trappenhuizen hebben we wel gehandhaafd, als een soort verwijzing naar het verleden: ze hebben toch ook een bepaalde schoonheid in zich.” Opvallend zijn de goudkleurige, aluminium kozijnen. “Daardoor heeft het pand een frisse en sprankelende uitstraling gekregen.”

Op de begane grond zitten onder meer een supermarkt, een fitness-studio, kantoren en horeca.Plaats: Eindhoven    
Opdrachtgever: Foolen & Reijs Vastgoed
Ramingsgroep: Meer dan 12,5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel