bouwbericht

Stadshagen krijgt eindelijk wijkboerderij

bouwbreed 29

Stadshagen krijgt eindelijk wijkboerderij

Na jaren van overleggen, onderzoeken en plannen maken is de kogel door de kerk: het Zwolse stadsdeel Stadshagen krijgt een prachtige stadsboerderij in Park de Stadshoeve, zegt voorzitter Martin Hendriksen van de stichting Park de Stadshoeve.

Cultuur en religie

Bouwen wijkboerderij met ontmoetingsruimte/stallen/theehuis / aanleggen pluk-/bloemen-/kruidentuin / aanleggen speelplaats in Stadshagen a.d. Oude Wetering. Participatieproject 'De Stadshoeve'. Duurzaam project vanwege duurzaam bouwen / gebruik duurzame materialen / duurzame energie (geen gebruik fossiele brandstoffen) / groen dak / zonnepanelen. Hoewel de crowdfundingsactie niet genoeg geld ophaalde, gaat het project toch door (de gemeente draagt ruim 4 ton bij).

ZWOLLE | Opgeleverd | € 500.000 - € 1.000.000

Verschillende organisaties en partijen zijn sinds 1999 bezig geweest met het opzetten van een dergelijke voorziening, maar niks kwam van de grond. ‘Terwijl de bewoners zo’n behoefte hadden een ontmoetingsplek in de wijk’, aldus Hendriksen. In 2013 stelde de wethouder voor om er een participatieproject van te maken, waarbij wijkbewoners dus zelf met ideeën mochten komen. In 2015 is de stichting in het leven geroepen. Met succes: half juli heeft de stichting een aannemersovereenkomst ondertekend met bouwbedrijf Hemeltjen uit Wijhe. 19 Het Atelier Architecten uit Zwolle is verantwoordelijk voor het ontwerp. Hendriksen: ‘Omdat alle partijen, inclusief de vrijwilligers, goed met elkaar overweg kunnen, is het proces heel snel gegaan.’

Vinexlocatie

Stadshagen, gebouwd rond de Mastenbroekerpolder, is een Vinexlocatie. De eerste paal werd in 1995 geslagen, inmiddels wonen er zo’n 26.000 mensen in dit nieuwe stadsdeel.

Het park ligt midden in de wijk en is 6 à 7 hectare groot. In het midden komt het gebouw De Stadshoeve, zoals de wijkboerderij wordt genoemd. ‘Het wordt een multifunctioneel gebouw’, zegt Hendriksen. Naast stallen voor dieren komen er educatie- en ontmoetingsruimten. Ook wordt er een theehuis in de wijkboerderij gerealiseerd. Het ontwerp van de wijkboerderij is volgens de architect ‘een dynamisch kappenlandschap waaronder de verschillende functies worden gehuisvest’. De Stadshoeve wordt vlak naast het winkelcentrum van Stadshagen gebouwd, waar op dit moment nog de kinderboerderij is gehuisvest.

Sleutelwoorden van de Stadshoeve zijn ontmoeten en educatie, zegt Hendriksen. In het gratis toegankelijke park zelf kunnen kinderen straks ‘avontuurlijk spelen’. Hier komen onder meer twee belevenistuinen en een educatietuin.

Met de bouw wordt in oktober 2016 begonnen. Als alles volgens planning verloopt, kan de Stadshoeve in maart 2017 open voor het publiek. Hendriksen: ‘Dit wordt een pareltje van Zwolle, dat weet ik zeker. Ons doel is om over tien jaar self-supporting te zijn.’Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Stichting de Stadshoeve
Ramingsgroep: 500.000 tot 1.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel