bouwbericht

Bungehuis wordt Soho House Amsterdam

bouwbreed 1013

Bungehuis wordt Soho House Amsterdam

Het Bungehuis aan de Spuistraat in Amsterdam, tot voor kort in eigendom van de Universiteit van Amsterdam, krijgt een nieuwe bestemming: Soho House Amsterdam. Aedes Real Estate uit Amsterdam is de ontwikkelaar van de transformatie, Kentie en Partners Architekten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het is nog niet bekend wie de hoofdaannemer wordt.

Horeca, sport en recreatie

Herontwikkelen Bungehuis tot hotel 'Soho House Amsterdam' met 79 kamers / fitnessruimte / filmzaal / restaurant / game-ruimte / clubruimte / spa/wellness aan de Spuistraat 210. Aannemer ABM-Belbouw betrokken bij fase 1: sloop / staalconstructie. Aannemer Salverda betrokken bij fase 2: afbouw.

AMSTERDAM | Opgeleverd | € 10.000.000 - € 50.000.000

Soho House, opgericht in 1995, is een besloten club voor mensen die werkzaam zijn in de film, media en creatieve industrie. De club biedt een ‘platform voor haar leden: gelijkgestemden uit het plaatselijke en wereldwijde netwerk van de creatieve sector ontmoeten elkaar, wisselen ideeën uit, stimuleren en inspireren elkaar, werken en ontspannen’, aldus Aedes. Soho House heeft wereldwijd twaalf huizen, zoals in Londen, Berlijn en Chicago. De besloten club telt circa 45.000 leden.

Indeling

Op de bovenste etage van Soho House Amsterdam komt de clubruimte, volgens Aedes ‘het kloppend hart van het geheel’. Deze ruimte heeft de sfeer van een hotellobby. Hier kunnen leden overleggen en vergaderen. Soho House Amsterdam krijgt verder een fitnessruimte, een kleine filmzaal, een ‘games room’, een restaurant voor leden, een bibliotheek, een dakterras en 79 hotelkamers. Ook wordt er een grote, inpandige fietsenstalling gerealiseerd. De begane grond heeft echter geen besloten karakter: hier komen enkele publieke functies, zoals een Venetiaans restaurant en een spa/wellness.

Ontwerp

Het Bungehuis is tussen 1932 en 1934 gebouwd als handelshuis, in opdracht van Julius Carl Bunge en C. Hirschler, directeuren van N.V. Bunge’s Handelmaatschappij. Het pand telt zes verdiepingen en is gebouwd naar een ontwerp van de Gebr. Van Gendt. in samenwerking met architect W.J. Klok. Het is een gebouw in de stijl van het functionalisme. De voor- en achtergevel zijn bekleed met platen kalksteen en graniet.

Sinds de jaren zeventig is het Rijksmonument in gebruik als universiteitsgebouw. De faculteit der Geesteswetenschappen was een van de gebruikers. In 2015 is het gebouw nog enkele dagen bezet geweest door protesterende studenten. Het is de bedoeling dat in maart 2017 wordt begonnen met de herontwikkeling van dit markante pand. De bouwtijd neemt naar verwachting dertien maanden in beslag.Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Aedes Real Estate
Ramingsgroep: 12.5 tot 25 miljoen 

Reageer op dit artikel