blog

En nu maar hopen dat de baksteenindustrie de circulaire baksteen lucht geeft

bouwbreed 627

En nu maar hopen dat de baksteenindustrie de circulaire baksteen lucht geeft

Afgelopen week was ik in de buurt van Kerkrade voor een bezoek aan een oude baksteenfabriek. Daar wordt nu een circulaire baksteen gebakken. Het bleek een boeiend verhaal.

De fabriek had tien jaar stil gestaan en twee jonge ondernemers willen daar een circulaire baksteen gaan bakken. Ze hebben de fabriek opgeknapt en veel geld geïnvesteerd. Ik werd rondgeleid en het leek wel een bezoek aan een oude hoogoven. Overal stof en roet. En het terrein is vergeven van restanten uit een ver verleden. Rommel. Het kantoor leek wel uit de jaren ’50. Maar hun verhaal was wel eigentijds. Hoe ze een plek in de markt willen veroveren met een circulaire baksteen.

Het valt nog niet mee om schoon metselsteenafval te vinden dat geschikt is voor de circulaire steen in waalformaat. Daar gaat Michel Baars met zijn New Horizon voor zorgen. Hij is ook de man van het circulaire beton. En daar vertelde hij op ons circulaire event leuke verhalen over. Bijvoorbeeld hoe hij een bouwer zo ver kreeg om zijn circulaire beton te gebruiken bij een project in Utrecht.

Het valt nog niet mee om schoon metselsteenafval te vinden dat geschikt is voor de circulaire steen in waalformaat

Maar dat hij daar geen betoncentrale had die het kon leveren. Hij maakte een afspraak met een lokale betonleverancier die het circulaire beton voor hem zou maken. Iedereen blij, maar niet heus.

Voor de levering kreeg Baars te horen dat het niet doorging. Een grote jongen in het niet-circulaire beton had de centrale onder grote druk gezet om van de samenwerking met Baars af te zien. Het is de macht van de bestaande orde en beton houdt echt niet van nieuwkomers.

Ik hoop van harte dat de grote baksteenbakkers iets meer consideratie hebben met dit circulaire initiatief. Het is niet alleen goed voor het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook voor de innovatie in de branche.

Reageer op dit artikel