blog

Veilig bouwen met gebarentaal

bouwbreed 285

Veilig bouwen met gebarentaal

De bouw is echt niet veilig. Wekelijks publiceren we een verhaal over een val, een beklemming of een ander ongeluk. Er valt een kraan om of een muur. Platen vallen naar beneden of een bouwvakker struikelt op het dak en is onvoldoende gezekerd. Bijna elke twee weken komt er iemand om. Nu moet een systeem van afgesproken gebarentaal het tij keren. Is dat wel genoeg?

Ik ken de oorzaken van al die ongelukken. Het is druk. Er werken vele nationaliteiten op de bouwplaats en veiligheid is het kind van de rekening als iets af moet. Die druk kost levens. Afgelopen week berichtten we over het initiatief om een universele gebarentaal te ontwikkelen die ongelukken op de bouwplaats moet verminderen. Met gebaren die door iedereen herkend worden, hoeft er minder geschreeuwd te worden met alle gevaren van spraakverwarring tot gevolg.

Ik keek er naar en dacht: ‘Hiermee gaan we het ook niet redden’

Ik keek er naar en dacht: ‘Hiermee gaan we het ook niet redden’. Natuurlijk juich ik elke stap naar meer veiligheid toe. Maar de meeste ongelukken zie je niet aankomen en dan helpt een waarschuwing ook niet meer. Er is meestal gewoon geen tijd om iemand te waarschuwen.

Kennelijk is de cultuur onder die mannen van staal ook zo dat niemand het werk stillegt als het onveilig is

Ik moest denken aan het bezoek aan een bouwplaats met een bouwdirecteur die een vakman uitfoeterde omdat hij geen handschoenen droeg bij een klus. De man deed meteen wat hem gevraagd werd, maar hij vond het ook buitengewoon overdreven om zo de les gelezen te krijgen. En kennelijk is de cultuur onder die mannen van staal ook zo dat niemand het werk stillegt omdat de bouwplaats zwakke plekken kent qua veiligheid.

Ik zag een reportage van Nieuwsuur (start na 20:17 min) waarin een bouwinspecteur een stel bouwvakkers voor de tweede keer waarschuwde dat ze met die wankele trap niet in die kelder mochten werken. Ze wuifden hem weg en hij legde de werkzaamheden stil. De primaire reactie van de bouwvakker? “Ja, doei”.

Ik denk dat de bouwvakkers ook snel een gebaar voor die reactie zullen verzinnen. Er moet gewoon meer gebeuren.

Reageer op dit artikel