blog

Wij ijsen eis

bouwbreed 693

Als fanatiek schaatser op natuurijs voelde het alsof ik in een wak was gereden tijdens de Klimaatmars. Zo koud en nat was ik in tijden niet meer geweest. Toch was dat de reden dat ik er was. Ik verlangde naar de kou op het ijs en een paar natte voeten.

Wij ijsen eis

Van demonstreren wordt een mens vrolijk. De muziek. De grappige leuzen. Het vrolijke geschreeuw. De onderlinge lol.

Jammer alleen dat er ook belangenbehartigers rondliepen die de demonstratie wilden kapen. De ordeploegen van de FNV lieten affiches toe dat de AOW weer naar 65 zou moeten. En de Woonbond vond het nodig  de woonlasten centraal te stellen. Voorkomen moet worden, aldus de Woonbond, dat “huurders krom liggen voor de verduurzamingsslag”. Pfffff.

Dat kapen van demonstraties is natuurlijk van alle tijden, maar dat groene organisaties zich verbinden met conservatieve belangenbehartigers, die alleen voor eigen parochie preken, is eigenlijk stuitend. Dat wordt nog een tikje storender als je het persbericht leest dat uit is gegaan “na” de demonstratie. “Een enorme stoet van scholieren, studenten, docenten, vuilnismannen, verzorgenden, gezinnen, grootouders, kleine ondernemers, boeren, huurders, huiseigenaren, maar ook wetenschappers, surfers en natuurliefhebbers verzamelden op de Dam in Amsterdam”. Je ziet ze zitten, de onderhandelaars over het persbericht. De FNV wil de vuilnismannen, de docenten en verzorgenden vooraan in de lijst. De Woonbond wordt gedwongen ook toe te staan dat er huiseigenaren meelopen. Doe je ogen dicht en stel je het zaaltje voor waar de FNV en de Woonbond woord voor woord vechten over ‘hun’ persbericht.

De grootste grap natuurlijk is dat ik geen vuilnisman heb gezien en wel heel veel gewone bezorgde burgers. Oud en jong. Stedelijk en uit de ‘provincie’. Zeer divers. En die het eens waren over de actieleus van Annie M.G. Schmidt: wij ijsen eis.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel