blog

Van klimaatgekte naar klimaatveiligheid

bouwbreed Premium 763

Van klimaatgekte naar klimaatveiligheid

In maart schreef ik op deze plek al dat een herbezinning over alle klimaatgekte op zijn plaats is. Na vorige week het positief gebrachte, maar in wezen dieptreurige verhaal van Diederik Samsom van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving te hebben gehoord en ook (het gebrek aan) resultaten van de andere tafels te hebben vernomen, bekroop mij al de neiging om mijn oproep tot herbezinning te herhalen.

Maar na artikelen van twee hooggeleerde (2x prof.dr.ir.) heren in Elsevier van 13 oktober – “Bekijk opwarming positief. Weg met doemscenario’s” – en één in het AD van 17 november, weet ik het zeker. Ik blijf niet politiek correct meegaan met die klimaatgekte. Laten we stoppen met het verzinnen van miljarden verslindende maatregelen om klimaatveranderingen fractioneel af te remmen! Voor gemiddeld € 60.000 alle 7,5 miljoen huizen isoleren en warmtepompen plaatsen? Versneld het autopark elektrificeren en elektrische graafmachines? Onrendabel investeren in windparken?

De effecten van alles wat er verzonnen wordt, zijn verwaarloosbaar, de doelstellingen zijn onhaalbaar en de rekening komt voornamelijk bij de burger te liggen. En dat terwijl reductie van de CO2-emissie volgens de professoren helemaal niet nuttig is en nog los van het feit dat die reductie door natuurlijke omstandigheden slechts voor 2% effect zou ressorteren.

De klimaatgekte slaat steeds harder toe en we staan aan de vooravond van zinloze miljarden investeringen in maatregelen die de natuurlijke klimaatfluctuatie, die er al was voordat er mensen op deze aardbol rondliepen, niet zullen afstoppen. Veel verstandiger is het om een gedeelte van die miljarden te investeren in maatregelen die de gevolgen van de onomkeerbare klimaatveranderingen beheersbaar en draaglijk maken (waterbestendige binnensteden, waterdoorlatende bestratingen, waterbuffers, groene daken en muren, koeltegebieden etc.) en wat er dan eventueel overblijft in andere nuttige zaken, waar iedereen wel op zit te wachten, zoals zorg, veiligheid en onderwijs in ambachtelijke beroepen.


Philip van Nieuwenhuizen, voorzitter/directeur MKB Infra

Reageer op dit artikel