blog

Kabelkelder

bouwbreed 531

Kabelkelder

Iedere openbare telefooncentrale schijnt een kabelkelder te hebben. En als je een kabelkelder wilt aanleggen, heb je nou eenmaal een werkvergunning nodig. Want stel dat één van de verlichtingsarmaturen in de kabelkelder niet naar behoren functioneert.

Verlichtingsarmatuur. Kabelkelder. Behoren. Het zijn drie woorden die ik tot nu nog nooit heb toegepast. En dan ben ik dus elke dag met taal bezig.

Wil je in aanmerking komen voor een Checklist voor Veilig Gezond en Duurzaam werken dan moet je deze woorden kennen. Anders kun je niet in de bouw aan de bak. Niet dat het aantal ongevallen hierdoor daalt, maar we doen het al heel lang zo, dus we blijven dat maar braaf doen.

Kabelkelders. Hoeveel toekomstige Syrische of Eritrese bouwvakkers zullen ooit een kabelkelder betreden? En hoeveel Hollandse? Wees eens eerlijk. Een op de tien? Een op de duizend?
Dan behoren. Alleen al dit ene woordje kun je op drie manier uitleggen. Je behoort (moet) je zo te gedragen. Dat behoort jou toe (is van jou) dat functioneert naar behoren (goed).

Nog eentje dan. Verlichtingsarmatuur… Ik word er al moe van als ik het opschrijf. En ik denk aan al die statushouders en jonge van oorsprong Nederlandse gastjes die nou eenmaal niet geboren zijn met een talenknobbel. Dolgraag willen ze de bouw in. Maar ze struikelen over woorden.

Het is een trieste zaak. En typisch voor het Nederlandse onderwijsstelsel. We beoordelen mensen op dingen waarvan de geleerden vinden dat ze belangrijk zijn. Nederlands, Wiskunde, Engels.. En iemand met gouden handen stoppen we in kabelkelders.

Reageer op dit artikel