blog

Ode aan herbestemming

bouwbreed 1148

‘Fenomenaal! Waarom is dit niet in gebruik? We stoppen ongelofelijk veel tijd, moeite en geld in nieuwe gebouwen en dit moois staat weet ik hoe lang leeg.’ Piet Hein Eek kan z’n ogen bijna niet geloven als hij in de oude kazemat van Maastricht staat. Een ‘kathedraal van bakstenen’ zo omschrijft hij het in het programma ‘Herbestemming’ dat deze zomer wekelijks wordt uitgezonden.

Ode aan herbestemming

De man die meubels van sloophout hip heeft gemaakt laat ons nu de schoonheid van herbestemmen zien. Voorbeelden van al uitgevoerde projecten, maar ook van gebouwen die nog – en soms al heel lang – wachten op een nieuwe functie, nieuw gebruik, nieuw leven. Voor hem geldt ‘hoe aftandser, hoe leuker’.

Heerlijk zomer TV, zonder presentator, maar iemand met passie en verwondering die ons meeneemt door Nederland en ondertussen mijmert over schoonheid en mogelijkheden. Hiermee is het programma niet alleen een ode aan herbestemming, maar ook een ode aan Nederland.

Ondertussen leer je ook nog iets over hoe herbestemmen werkt. In de eerste aflevering staat hij stil bij een gebouw op z’n eigen terrein waar hij zelf ervaring mee opdeed. Voor herbestemmen heb je geduld nodig. Het briljante idee vinden kostte tijd, maar bleek uiteindelijk van een verrassende eenvoud. Bekijk zelf maar hoe het geworden is.

De volgende uitzending van ‘Herbestemming’ gaat over Noord-Nederland: zondag 26 augustus, 19.30 uur op NPO2. Eigenlijk jammer dat zo’n mooi programma wordt uitgezonden terwijl een groot deel van Nederland met vakantie is. Gelukkig zijn via deze link ook de oude afleveringen terug te kijken. Aanrader!


Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam

Reageer op dit artikel