blog

Waar een wil is….

bouwbreed Premium 747

Waar een wil is….

Zo’n anderhalf jaar geleden hebben we de naam van ons team veranderd van ‘Afvalstoffenmanagement’ naar ‘Circulaire Economie & Duurzaamheid’. Die naam was niet alleen marketingtechnisch beter, het was ook voor ons de verbeelding van een mentale omslag die we hadden gemaakt. Ons groepshoofd had ons namelijk de vraag gesteld wat voor projecten we het liefst willen doen.

We kwamen tot de conclusie dat we graag projecten willen doen waarin een opdrachtgever iets wil in plaats van moet. Projecten waarmee mensen willen voldoen aan een ideaal dat zij zelf hebben gesteld. En niet omdat het moet van de omgeving of van de wet. Want als mensen willen, gaan projecten bijna als vanzelf, ook al is het soms samen enorm zoeken naar de juiste oplossing. En aan het einde van het project is iedereen trots op het resultaat!

Sindsdien zijn wij vooral op zoek naar projecten met opdrachtgevers die willen. Opdrachtgevers die een visie hebben over hoe de wereld eruit zou moeten zien. Die vooruit willen en de wereld mooier willen maken. Dit heeft ons team enorm geholpen om stappen te maken.

Echt willen veranderen

Om Nederland stappen te laten maken in de transitie naar een meer circulaire economie zouden we dit allemaal moeten doen. Op zoek gaan naar partijen die willen veranderen en daarmee samen de circulaire transitie vormgeven. Echte verandering komt nooit omdat we moeten stoppen met wat we nu doen, maar omdat we iets beters willen. De Steentijd hield niet op omdat we te weinig stenen hadden, maar omdat we meer konden bereiken met brons. De omslag van paard en wagen naar auto’s in Amerika ging binnen 15 jaar. Niet omdat mensen gedwongen werden hun paard weg te doen, maar omdat ze een auto wilden.

Een mooi voorbeeld van een project dat van de grond is gekomen omdat mensen graag iets wilden bereiken, is de circulaire aanbesteding van vernieuwing van de wijk De Parken in Apeldoorn. De partijen die iets wilden, vonden elkaar daar.

 Ik wil iedereen uitdagen om ook iets te willen. Want willen maakt meer mogelijk!


Jurgen Ooms, Adviseur Circulaire Economie & Duurzaamheid

Dit is een verkorte weergave van een eerdere blog van Jurgen op Tauw.nl

Reageer op dit artikel