blog

Column: ‘Waar zijn de mecenassen?’

bouwbreed 371

Column: ‘Waar zijn de mecenassen?’

Geert Mak geeft in zijn boek over de familie Six niet alleen een geschiedschrijving over de familie, maar ook over Amsterdam. Vanaf de Gouden Eeuw ondergaat de stad golven van armoede en welvaart.

De bejubelde grachten verworden na de 17e eeuw tot open riolen, bronnen van stank en ziekte. De schilderijen van Rembrandt en consorten worden na de oorlogen met de Fransen en de Engelsen voor een habbekrats verhandeld. Nog in de jaren ’70 van de vorige eeuw waren delen van Amsterdam, zoals de Zeedijk, ’s avonds levensgevaarlijk vanwege de drugsdealers en de criminelen.

De gevolgen van de populariteit van Amsterdam baren ons zorgen

We zien nu weer een opwaartse trend, Amsterdam is ongekend populair. Maar de gevolgen hiervan baren ons zorgen. De sociale cohesie verdwijnt, het winkelbestand verschraalt, het gemeentebestuur zint op maatregelen tegen deze verloedering. Een vreemde tegenstelling: steeds meer rijke Amsterdammers, terwijl de stad zelf verarmt.

Geert Mak laat ons zien dat het vroeger anders ging. In de Gouden Eeuw, maar ook begin 20e eeuw, namen de rijke burgers tal van maatschappelijke initiatieven. Voorbeelden zijn musea aan huis, maar ook het concertgebouw.

We hebben weer (heel) rijke burgers, maar waar blijven de initiatieven? Waar zijn de maatschappelijke mecenassen 2.0?Jaap de Koning is hoofd Witteveen+Bos-kantoor Amsterdam.

Reageer op dit artikel