artikel

Nazi-bunker

bouwbreed 492

Lijbers Dakwerken uit Apeldoorn brengt een EPDM rubber afdichtingsfolie aan op de bunker waarin de hoogste nazi-leider van bezet Nederland zijn toevlucht zocht tijdens bombardementen in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

De schuilplaats ligt naast de villa aan de Loolaan 554 in Apeldoorn waarin Rijkscommissaris Seyss-Inquart en zijn staf in het najaar van 1944 (na Dolle Dinsdag) hun intrek namen. Ze bleven daar tot het einde van de oorlog. Wanneer er dreigingsgevaar was verplaatsten zij zich naar de nabijgelegen bunker. De bunker is niet alleen een Rijksmonument, het is ook het enige monument in Apeldoorn dat dateert uit de oorlogsperiode.

Op slot

In de eerste jaren na de oorlog stonden duizenden mensen in de rij om een blik te werpen in deze schuilkelder die in de stijl van de Rijkscommissaris ingericht was. Begin jaren ’50 ebde de belangstelling weg en gingen de deuren op slot. De bunker is sindsdien slechts bij zeldzame gelegenheden toegankelijk.

Stichting ‘De bunker van Seyss-Inquart’ kreeg 40.000 euro om de bunker te herstellen en weer toegankelijk te maken voor publiek. De bunker is nu blootgelegd en wordt waterdicht gemaakt. Daarna verdwijnt het bouwwerk weer onder de grond.

Reageer op dit artikel