artikel

De Smaragd resultaat van constructieve wrijving

bouwbreed Premium 608

De Smaragd resultaat van constructieve wrijving

Sociale woningbouw schopt het niet vaak tot het beste bouwproject van Nederland, maar De Smaragd kan daarop een uitzondering worden. Het woongebouw op de drukke, krappe plek in de Indische Buurt past naadloos tussen de historische Amsterdamse bebouwing.

Tijdens de bouw had directeur Martin Veerman van aannemer Coen Hagedoorn Bouw niet het idee een prijswinnaar te bouwen. Inmiddels weet hij anders: De Smaragd won ook al de Zuiderkerkprijs en werd genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs. Lachend: “We schrikken inmiddels niet meer.”

Voor de bouwers kwam de openbaring toen de steigers eraf gingen en de gevel zichtbaar werd. “Echt schitterend metselwerk met die geelgevlamde bakstenen”, vindt Veerman. “Het is deels getand uitgevoerd, met verspringende rollagen, en met uitgewassen gekleurd prefab beton. Het heeft smoel, met een knipoog naar de Amsterdamse school.” Architectuurhistorisch koppelt het gebouw de 19-eeuwse bebouwing van de 2e Atjehstraat aan de vroeg-20eeuwse woningen aan de Insulindeweg.

Een speciaal ophangsysteem met verankering in de rollaag en wapening in de stootvoeg houdt de gemetselde plafonds in de overhangende delen op hun plek. Door ruime ervaring met renovaties heeft de hoofdaannemer zelf veel vakmanschap in huis. Maar bij de megametselklus aan het achtlaagse woongebouw bood specialist Van Rooijen-Balk uit IJsselstein hulp.

Hoewel de 102 huur- en koopappartementen haast allemaal in het sociale segment vallen, waren de ambities van Architectenbureau M3H hoog. Het zorgde voor het nodige touwtrekken om kostenoverschrijdingen te voorkomen. “Constructieve wrijving”, noemt Veerman het. “Je weet wat ze zeggen: zonder wrijving geen glans.” Ondanks de chique uitstraling bleven de bouwkosten keurig binnen budget. Hetzelfde bouwteam werkt inmiddels een paar straten verderop enthousiast verder aan een vervolgproject. Architect M3H streek neer in de kantorenlaag op de eerste etage.

Over de derde nominatie op rij is Veerman nuchter. “Hartstikke mooi, maar uiteindelijk gaat het erom dat je een boterham verdient.”

De Smaragd Amsterdam
Opdrachtgever: De Alliantie ontwikkeling
Architect: M3H
Aannemer: Coen Hagedoorn Bouw HuizenNegen bouwprojecten strijden om de BNA-titel het Beste Gebouw van het Jaar: Museum Voorlinden Wassenaar, OV Terminal Breda, Stadhuiskwartier Deventer, Agaathhof Groningen, Joolz hoofdkantoor Amsterdam-Noord, SintLucas College Eindhoven, De Smaragd Amsterdam, De Flat Amsterdam en Sportcentrum Rozenburcht Rotterdam. In aanloop naar de prijsuitreiking op 19 mei staat Cobouw stil bij de bouwers.

Reageer op dit artikel