artikel

ASVB stelt grenzen aan omzetgroei

bouwbreed 1482

ASVB stelt grenzen aan omzetgroei

Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB) blijft maar groeien. Afgelopen jaar nog eens met 25 procent. En hoewel bestuursvoorzitter Jonathan Furst ook dit jaar weer omzetgroei verwacht, streeft hij niet naar een heel veel groter bouwconcern.

“We gaan niet over het miljard ofzo”, benadrukt Furst. Zou het wel kunnen? Misschien wel, geeft de topman toe. “We hebben bedrijven die, gezien hun positie en de huidige marktomstandigheden, gemakkelijk hun omzet kunnen verdubbelen.”

ASVB, met 22 zelfstandig opererende bedrijven actief in woningbouw, utiliteitsbouw en bedrijfshuisvesting, zag vorig jaar de bedrijfsopbrengsten met een kwart toenemen tot 603 miljoen. Daarmee ligt de omzet 220 miljoen hoger dan twee jaar terug, een groei derhalve van 36 procent.

Meer omzet geen doel op zich

Mooie cijfers, vindt Furst zelf ook. Maar, zo geeft hij nog maar een keer aan, ASVB stuurt niet op het binnenhalen van meer omzet. “Wij proberen vooral meer klantwaarde te creëren. Als dat dan leidt tot wat meer omzet, prima. Maar een doel op zich is het niet. Sterker nog, bij enkele van onze bedrijven hebben we er bewust voor gekozen om de omzet niet verder te laten toenemen.”

Natuurlijk is het makkelijker geworden om snel meer projecten binnen te halen, nu de markt is opgeleefd. Maar blind meeliften op de hoogconjunctuur doen de ASVB-ondernemingen niet. Dat zou afbreuk kunnen doen aan “de manier van werken” en ten koste gaan van “de aandacht voor de klant”, zegt Furst. “ En die willen we juist in tact laten. Onze ondernemers willen de grip niet verliezen. De bouwbedrijven die afgelopen jaren vast hebben gehouden aan hun eigen koers, zijn altijd winstgevend gebleven.”

De huidige omzet van rond de 600 miljoen, vindt Furst prima. “Er kan 100 miljoen bij, er kan 100 miljoen af. Maar dat is het wel zo’n beetje.”

Veel belangrijker is voor hem de winstmarge. Die daalde vorig jaar naar 2 procent, doordat de omzet iets harder groeide dan de nettowinst. De winst steeg met 20 procent tot 12,2 miljoen. “We hebben afgelopen jaar veel geïnvesteerd. In mensen, kennis en de organisatie. Dat verklaart ook waarom de winst minder hard is gestegen dan de omzet.”

Druk op marge door stijgende inkoopprijzen

Bovendien zag de aannemer de inkoopprijzen flink toenemen. In sommige gevallen zelf wel met 8 procent. Zo moest er meer worden betaald voor de producten en diensten van toeleveranciers, onderaannemers, maar bijvoorbeeld ook voor zelfstandigen zonder personeel. Omdat die hogere prijzen niet altijd doorberekend konden worden aan opdrachtgevers, nam de druk op de marge toe.

Een groot probleem maakt Furst daar niet van. “Ik snap best dat toeleveranciers na jaren van crisis nu meer willen verdienen. Afgelopen jaren is het aanbod door faillissementen en het sluiten van productielijnen gedaald. Als dan de vraag dan stijgt, dan gaan de prijzen natuurlijk omhoog. Dat heet gewoon marktwerking.”

Voor ASVB was het vooral aanleiding om nog beter te gaan samenwerken met zijn partners. Bovendien ging de bouwer het gesprek aan met zijn opdrachtgevers. “Soms kun je met een iets andere aanpak, toch weer een paar procenten besparen.”

Sterke winstgroei verwacht

Dit jaar verwacht Furst vooral meer winst te boeken. Een concrete voorspelling doet de ASVB-bestuursvoorzitter echter niet. Wel is hij open over zijn doel: een winstmarge van 3 à 4 procent. “Wij hebben voorheen natuurlijk ook te maken gehad met ‘oude’ projecten. Maar die zijn er nu wel zo’n beetje uit. Ik denk dat we mede daardoor dit jaar een sterke winstgroei gaan krijgen.”

Jonathan Furst

 

Reageer op dit artikel