artikel

Wie van de drie?

bouwbreed

Wie van de drie?

Boem! Krijg ik normaal gesproken een plan of rapport op mijn bureau, dit keer landt er een baksteen op mijn papieren. Vervolgens kijk ik in het stralende gezicht van de onderzoekster. “Koudgebakken baksteen! De mix werkt!”

Het was de collega in kwestie gelukt om koudgebakken baksteen te creëren. Ze ontwikkelde op theoretische gronden een proces waarbij kleideeltjes chemisch worden gebonden. Zonder bakproces, dus zeer energiezuinig. Daarbij ontstaat er minder materiaalverlies doordat de steen in allerlei vormen gemaakt kan worden. Verzint een architect iets leuks? Dan biedt deze steen ruimte om vorm te geven aan deze creativiteit.

Echt ondernemerschap

En creativiteit kan de bouwsector goed gebruiken. Zeker in de huidige markt, waar de verwachting is dat de volumes laag blijven, en de prijzen dalen. Wie zich onderscheidt, blijft overeind. Dat vraagt om lef om te innoveren. Dat echte ondernemerschap zien we gelukkig ook steeds meer ontstaan – of het nu gaat om een nieuw bouwsysteem, nieuwe samenwerkingsvormen of een productinnovatie. Ideeën waaraan marktpartijen hun kennis van het productieproces toevoegen, zorgen vaak voor mooie projecten en leveren boeiende gesprekken op. Bij het gesprek over de baksteen liggen drie stenen op tafel. Mijn tafelgenoten krabben en schuren en één probeert de stenen zelfs met blote handen te breken. Maar geen van hen raadt welke van de drie bakstenen het koudgebakken exemplaar is.


Baanbrekend product

Een innovatie – zoals deze steen – biedt marktpartijen de kans om een baanbrekend product te realiseren. Dit levert vaak substantiële extra marktomzet op en mooie aanvullingen op de bouwsector. Het traject om van innovatie naar kansrijk product te komen, kan op uiteenlopende manieren vorm krijgen. Want ook in samenwerking gaat het om chemie. En resultaten haal je vanuit een kloppende mix!

Jeroen Mennink, manager Innovatiecentrum Bouw TNO.

Reageren kan op Twitter via @CobouwNL of via redactie@cobouw.nl

 

Reageer op dit artikel