artikel

Weg met de projectevaluatie

bouwbreed

Weg met de projectevaluatie

Sinds de bouwsector massaal tot het ISO 9001-gedachtegoed is bekeerd, is het evalueren van projecten gemeengoed. Maar wat leveren die projectevaluaties nu eigenlijk op? Is de projectevaluatie wel een probaat middel gebleken?

Hoog tijd dat evaluaties eens worden geëvalueerd. Aan het einde van een project wordt er gewoonlijk, en vaak op de valreep, nog een obligate projectevaluatie uitgeperst door het restant van de zich demobiliserende projectorganisatie. Het tastbare resultaat: een projectevaluatierapport. Een rapport dat vaak veel weg heeft van een zelf-felicitatie van betrokkenen met de geleverde prestatie.

Geflopte projecten worden in evaluatierapporten eufemistisch gekarakteriseerd als succesvol vanwege de rijkdom aan waardevolle leerervaringen en leermomenten. Het is immers niet de bedoeling dat de evaluatie leidt tot complicaties op een vlotte projectafronding of tot beschadiging van reputatie van betrokkenen. De vuile was, hoe interessant die ook mag zijn, hang je nu eenmaal niet buiten. Projectevaluatierapporten blijven zodoende veilig op de vlakte en geven niet of nauwelijks concreet houvast voor nieuwe volgende projecten of misschien nog wel belangrijker: voor de herijking van bovenliggend beleid. Zelfs in het gunstige geval waarin er wel steekhoudende projectevaluaties zijn uitgevoerd verdwijnen deze meestal in het putje van opportunistisch geheugenverlies.

Het kan ook anders. In plaats van nadenken over gepasseerde projecten kunnen we onze energie beter steken in het vóór- en dóórdenken van nieuwe projecten. Laten we het paard voor de verandering eens voor de wagen gaan spannen. Voortaan geen projectevaluaties, maar prévaluaties. Eerst denken en dan doen en niet andersom. Weg met de projectevaluaties!

Jan Reinout Deketh, Leading professional project governance bij Royal HaskoningDHV

Reageer op dit artikel