artikel

Zwartepieten

bouwbreed

Vooral in de politiek is het een uiterst geliefd spel, zwartepieten. Wie kunnen we nu weer eens de schuld geven van slecht beleid, daar komt dat ongeveer op neer. Andersom blijkt nu ook te werken. Wie krijgt de credits voor iets. Uit de eerste peilingen van na het begrotingsakkoord blijkt de PvdA het meest te […]

Vooral in de politiek is het een uiterst geliefd spel, zwartepieten. Wie kunnen we nu weer eens de schuld geven van slecht beleid, daar komt dat ongeveer op neer.

Andersom blijkt nu ook te werken. Wie krijgt de credits voor iets. Uit de eerste peilingen van na het begrotingsakkoord blijkt de PvdA het meest te profiteren met een winst van 4 zetels ten opzichte van de vorige peilingen. VVD, D66 en ChristenUnie winnen ieder één zetel. Goed nieuws is dat de PVV er vier verliest. Die zullen ze er overigens wel weer bijkrijgen bij de volgende peilingen nu ze zich vierkant achter Zwarte Piet hebben geschaard. Het begin van een andere kijk op vreemdelingen?

De hele discussie over Zwarte Piet toont wel weer eens aan dat we in een gelukkig land wonen. Als dit het grootste probleem is in de samenleving, dan is er niets aan de hand. Of wel. Want deze discussie zou wel eens uit de hand kunnen lopen. De Diabetesvereniging die van het Suikerfeest afwil omdat suiker voor hen geen feest is, de Kerstman moet worden verbannen omdat hij die arme rendieren bij nacht en ontij zijn zware slee laat trekken, de dierenbeul en de Paashaas zeult met een te zware mand vol eieren.

Laten we het maar serieus houden, is dan de gedachte die Bouwend Nederland moet hebben gehad. Het Actieplan Vernieuwend Verbinden met de visie van het bestuur op noodzakelijke vernieuwingen in de vereniging, ademt dat in ieder geval uit.

Het plan zelf bewijst dat de vernieuwing nodig is. Een van de redenen om één vereniging te maken in plaats van een federatie was de trage besluitvorming. Begin maart dit jaar kwamen de eerste berichten naar buiten over het feit dat een aantal leden niet tevreden was en vernieuwing wilde. Na dik zeven maanden ligt het actieplan er. Hoezo snellere besluitvorming.

Over één ding kan Bouwend Nederland wel tevreden zijn, en dat is dat in de analyse van de problemen puur zakelijk is gekeken. Er is geen enkele poging gedaan om schuldigen aan te wijzen. Chapeau. Dat er niet aan zwartepieten is gedaan, duidt erop dat de vereniging geen politieke organisatie is. Dat is goed.

Reageer op dit artikel