SBB
De uitvoering van straatwerk lijkt een hoogst individuele bezigheid te zijn. Dat heeft ook zijn weerslag op de organisatiegraad en representativiteit van organisaties die de belangen van straatmakers behartigen.
Ketensamenwerkingstrajecten bij nieuwbouw presteren niet beter dan traditioneel uitgevoerde projecten. Tot deze conclusie komt Marcel Noordhuis in zijn dissertatie 'De waarde van ketensamenwerking'.
AIs de teloorgang van Vernieuwing Bouw een verlies voor de bouwsector? Het is gemakkelijk praten over innovatie, maar de bouwpraktijk is weerbarstig. Sommige bouwinnovaties halen het nieuws en sneuvelen in de markt, andere innovaties zijn snel marktrijp, maar komen minder in de publiciteit. Tijd voor een terugblik.
Ondernemers zijn 100 procent alert op alle factoren en actoren, die het spelverloop beïnvloeden. In dit artikel een verkenning van vijftien factoren die in 2015 en volgende jaren de bouwsector zullen beroeren. Je kunt beter weten wat er aankomt, dan dat je achter de feiten aanhobbelt.
Als je je oor te luisteren legt, weet je al snel hoe in de samenleving over de bouwsector gedacht wordt. Die maatschappelijke opinie is een spiegelbeeld van de bouwsector zelf. Het is dan ook altijd van belang om actief aan de beeldvorming van de branche te werken.
Als ons zicht op de de klantenwensen vertroebeld is door een te sterke duurzaamheidsbril, hebben we geen scherpe blik meer op andere aspecten die van het bouwvak een succesvolle onderneming maken. Zoals innovatie, klantgerichtheid en waardecreatie.
Een opdrachtgever of klant kan geen goed beeld krijgen van een platte bouwtekening. 3D-ontwerpen kennen dat bezwaar niet. Er is veel voor te zeggen om 3D-tekeningen tot standaard in de bouw te verheffen, vindt Piet Oskam.
Drones, nu in gebruik bij politie, leger, natuurfilmers en burgers, gaan ook boven bouwplaatsen vliegen. Ze zijn in te zetten voor het monitoren van bouwtoezicht, het inspecteren van de gebouwkwaliteit en het fotografisch vastleggen van de voortgang van een bouwproject. Piet Oskam ziet volop mogelijkheden voor drones.
Meer aandacht voor het primaire mens-zijn leidt er in de praktijk toe dat we bouwen voor meerdere functies. Dat vraagt onderscheid tussen de functie van het gebouw op lange termijn en het gebruik ervan op korte termijn. Deze kijk op een gebouw draagt volgens Piet Oskam bij aan het waardebehoud op langere termijn.
Is Breeam de maat der dingen in de gebouwde omgeving? Blijft er nog iets te wensen over, als een gebouw volgens de Breeam-maatstaven outstanding of excellent is? Meer wegen leiden naar Rome, aldus Piet Oskam.