Jan Smit
verslaggever
verslaggever
Water speelt een steeds grotere rol in de bouw. Hoe gaan aannemers daarmee om? Waar liggen de risico's, waar de kansen? Vier experts over wat volgens verschillende instanties wel eens zou kunnen uitmonden in een nieuwe stikstofcrisis. 'Als je het helemaal plat zou slaan, zouden wij niet in Nederland moeten gaan wonen.'
Een monumentale villawijk in het Gelderse Lochem beleefde eind 2022 een wereldprimeur: de start van een pilot met huizen die worden verwarmd met waterstof. Een proefproject dat in september stopt. Hoe kijken de initiatiefnemers en de bewoners terug? 'De pilot is geslaagd. Maar ik zeg er wel bij: weet waar je aan begint.'
Lange vragenlijsten, verschillende standaards, leveranciers die hun receptuur voor de borst houden: goed rapporteren over de impact op mens en milieu in de bouw is niet eenvoudig. Dat bleek de vorige week tijdens een informatiebijeenkomst georganiseerd door Rijkswaterstaat en kennispartner voor inkopers Nevi.
Hup Bestrating, een relatief kleine grond- en wegenbouwer, is binnen zijn vakgebied een pionier op het gebied van elektrisch materieel. Het bedrijf werkt sinds 2023 geheel emissieloos.
Het kabinet wil het plaatsen van een familiewoning in de tuin of op het erf gemakkelijker maken. Nu is dat in veel gemeenten alleen toegestaan voor een mantelzorgwoning. Wat gaat dat kosten zo'n 'bijwoning' voor ouders of kinderen?
Infrabouwer Van Gelder Groep heeft 2024 succesvol afgesloten. Voor het eerst steeg de omzet tot boven de 1 miljard euro. Ook de orderportefeuille is goed gevuld. Wel vormen de ingewikkelde vergunningstrajecten en de stikstofproblematiek punten van zorg.
Aannemers elektrificeren 'en masse' hun bouwmachines. Wat voor beleid hanteren ze daarbij? Wat zijn de grootste uitdagingen? Een serie interviews met managers van bouwers over de dilemma's en keuzes waar zij voor staan. Dit keer Pieter Cornelisse, directeur en eigenaar van Cornelisse Infra.
De Nederlandse infra is toe aan grootschalige onderhoud en vernieuwing. Een substantieel deel daarvan komt op het bord van Rijkswaterstaat (RWS). Ingrid Klokke, sinds mei vorig jaar directeur Inkoop & Contractmanagement bij een van de grootste onderdelen van RWS, vertelt hoe zij dit aanvliegt.
De toekomst is emissievrij, daar zijn veel ondernemers van overtuigd, maar transitie is zeker geen gelopen koers. Wat voor beleid hanteren ze daarbij? Wat zijn de uitdagingen? Serie interviews met managers van grote en middelgrote bouwers over de dilemma's en keuzes waar zij voor staan. Dit keer Peter van Halteren, technisch directeur bij Sterk.
Na een aantal mindere jaren gaat het de A.Hak Groep weer voor de wind. Onder meer de energie- en watertransitie spelen de ondergrondse infrabouwer in de kaart.