Jaap de Koning
Hoofd Witteveen+Bos kantoor Amsterdam
Hoofd Witteveen+Bos kantoor Amsterdam
Hoofd Witteveen+Bos kantoor Amsterdam
Hoofd Witteveen+Bos kantoor Amsterdam
De prijsvorming voor bouwwerken in Nederland werd tot 1992 deels bepaald via het Uniform Prijsregelend Reglement (UPR). Door de Europese commissie werd deze regeling echter verboden en Nederland werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 52 miljoen gulden. De regeling bevatte elementen die niet door de beugel konden, maar het was ook een algemeen erkend, open systeem. Zou een soortgelijke opzet een meerwaarde kunnen hebben in de prijsbepaling bij bouwteams?
Hoewel het natuurlijk de bedoeling is dat een werk bij oplevering volmaakt is, is de werkelijkheid doorgaans anders. Vaak doen zich nog restgebreken voor die niet aan oplevering in de weg staan, maar die nog wel na oplevering moeten worden opgelost. Ook kan het zijn dat zich na de oplevering gebreken manifesteren waarvoor de aannemer nog aansprakelijk is. Een geschil over restpunten leidde tot een recente juridische uitspraak.
De reacties in de bouwsector op de huidige pandemie zijn nogal divers. Private partijen neigen tot voorzichtigheid en nemen een afwachtende houding aan, terwijl overheidspartijen laten weten vooral volop door te gaan met aanbestedingen en projecten. Sterker nog, een aantal van hen wil juist een versnelling bereiken. Wat zijn gevolgen van deze verschillende benaderingen voor de aanbestedingspraktijk?
Sinds 1 januari 2020 zijn er nieuwe drempelbedragen van toepassing, waarboven Europese Aanbestedingsregels gelden. Deze bedragen gelden voor twee jaar. Alle drempelbedragen zijn naar beneden bijgesteld. De bedragen zijn helder, maar is er nu eigenlijk een groot verschil tussen een project boven of onder de drempel?
Het instorten van de Morandibrug in Genua is een ramp met grote gevolgen. Er vielen doden en gewonden en het werd pijnlijk duidelijk hoe slecht de infrastructuur in Italië wordt onderhouden.
Johan Cruijff (JC) blijft ook na zijn dood de gemoederen bezig houden, niet op het veld of bij Ajax, maar in de ruimtelijke ordening.
De brancheverenigingen BNA en NLingenieurs hebben recent de Handreiking Aansprakelijkheid gepubliceerd. De handreiking werd zeer enthousiast ontvangen door het Verbond van Verzekeraars. Toch gaat het slechts om een handreiking en geen wezenlijke wijziging in bijvoorbeeld algemene voorwaarden, zoals de DNR. Waar komt het enthousiasme vandaan?
De markt voor bouwprojecten begint tekenen van overspannenheid te vertonen. Aanbieders zitten goed in het werk en kunnen steeds vaker kiezen op welke aanbesteding zij inschrijven. De kenmerken van en kosten voor het maken van een aanbieding spelen dan een belangrijke rol. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de aanbieders?
Het bouwteam is aan een opmars bezig. Steeds meer partijen zien de voordelen van dit ultieme Nederlandse poldercontract. Maar ook al is het imago van het bouwteam positief, toch ontstaat er nog veelvuldig discussie, omdat de UAV-GC gelijktijdig wordt toegepast. Kennelijk zijn er vele variaties in omloop, dus het wordt tijd om wat ordening aan te brengen.
Mijn zoon (15) stelde mij laatst een vraag over krakers. Of het klopte dat er vroeger krakers in Amsterdam waren en dat die zomaar gingen wonen in panden die leeg stonden? Ik beaamde dat en vertelde over de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. Over de rellen bij de kroning van Beatrix ('Geen woning, geen kroning'), veldslagen in de straten van Amsterdam, barricades, brandende auto's, waterkanonnen, ontruimingsacties door de ME en natuurlijk over de aanleiding. De woningnood was hoog en er stonden veel panden leeg, vaak jaren achtereen. Vanuit de tijdgeest ontstonden initiatieven om die ruimte dan maar te benutten. Een koevoet tussen de deur, wat spulletjes naar binnen en er kon gewoond worden. En - ook in de tijdgeest - dat werd gedoogd.