Ingrid Koenen

verslaggever Economie en Aanbesteden

Historica Ingrid Koenen (1968) is specialist op het gebied van aanbesteden, grote projecten en bijzondere contractvormen. Zij volgt de mensen die daarover beslissen op de voet. Auteur van het boek Prijsvechten. Van bouwfraude naar uitverkoop.

Evert Gianotten (links) en Philip van Beeck Calkoen. Foto: Guido Benschop

'Gedoe is onvermijdelijk bij bouwproject. Hou zelf de regie'

Bouwprojecten krijgen vaak te maken met bezwaren van omwonenden, wispelturige wethouders of milieugoeroes. Projectmanagers gruwelen vaak zo van dit soort 'gedoe' ,dat ze de neiging hebben het bouwhek dan maar op slot te doen om de problemen op veilige afstand te houden. Geen goed idee, blijkt uit optekeningen van twee ervaringsdeskundigen.

Projectmanager Willem Bogaard op het ponton bij de nieuwe brug in Halfweg. Foto: Ruud Jonkers

Tegenslag bij rijksweg N200: 'Vertraging Zuidasdok geeft ons lucht'

De oudste rijksweg van Nederland, de N200, krijgt een drastische opknapbeurt. Het eeuwenoude tracé tussen Halfweg en Amsterdam geeft stukje bij beetje zijn geheimen prijs zoals eeuwenoude klinkers en een Duitse kazemat. "Verrassingen kun je hier verwachten. Dat is heel charmant, maar tegelijk een risico."

Voor het eerst stilgelegd stikstofproject goedgekeurd door Raad van State: ADC-toets biedt uitkomst

Voor het eerst stilgelegd stikstofproject goedgekeurd door Raad van State: ADC-toets biedt uitkomst

De overnachtingshaven bij Lobith mag alsnog doorgaan. Met de ADC-toets zijn de gevolgen rond stikstof afdoende opgehelderd, oordeelt de Raad van State. Vorig jaar werden de plannen nog vernietigd. Het is voor het eerst dat de rechters groen licht geven aan een bouwproject dat vertraging opliep door stikstof.

Foto: Rijkswaterstaat

Minister gaat vitaliteit infrasector jaarlijks doorlichten: 'Winstmarges moeten omhoog'

Minister Cora van Nieuwenhuizen gaat jaarlijks de vitaliteit van de infrasector meten. Dat schrijft zij aan de Tweede Kamer in een toelichting op het actieplan van Rijkswaterstaat om in te grijpen in de grond-, weg- en waterbouw. Een extern bureau rapporteert over de vorderingen op weg naar "een vitale, innovatieve, productieve en meer voorspelbare sector". De plannen om de winstmarges te verbeteren met nieuwe verdienmodellen zijn nog niet klaar.

Hoppenbrouwers wil doorstoten naar top 5 installateurs

Hoppenbrouwers wil doorstoten naar top 5 installateurs

Installatiebedrijf Hoppenbrouwer heeft vorig jaar 182 miljoen euro omzet gedraaid en behaalde een brutoresultaat van 12 miljoen euro. De omzet steeg vorig jaar met 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De Brabantse ondernemer is van plan die opgaande lijn door te zetten en wil doorstoten naar de top 5 installateurs.

Twaalf miljoen in fonds voor aanpak asbestdaken

Twaalf miljoen in fonds voor aanpak asbestdaken

Het kabinet steekt 12 miljoen euro in een fonds waaruit particulieren geld kunnen lenen om het kankerverwekkende asbest van hun daken te verwijderen. Dat maakt minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) bekend.

Negatief reisadvies voor de bouwplaats door corona: 'We kunnen er op wachten'

Negatief reisadvies voor de bouwplaats door corona: 'We kunnen er op wachten'

Wie draait er op voor het risico van corona? Straks geldt mogelijk een negatief reisadvies voor de bouwplaats of moeten bouwvakkers twee meter afstand houden. En wat als de helft van het personeel ziek is of in quarantaine verblijft? Vragen die steeds actueler zijn nu het virus ook in Nederland snel op zich heen grijpt.

De aangepaste borden. Beeld: Rijkswaterstaat

Invoeren lagere snelheid om stikstof kost 19 miljoen

De operatie om in Nederland de snelheid overdag te verlagen naar 100 kilometer per uur kost in totaal 19 miljoen euro. Dat bevestigt Rijkswaterstaat na berichtgeving door De Telegraaf. De tegenvaller voor het Rijk is een bescheiden opsteker voor de onderhoudsaannemers op de snelwegen.

Foto: ProRail.

VolkerRail vervangt wissels bij Den Haag Centraal

VolkerRail vervangt binnen negen dagen achttien wissels bij station Den Haag Centraal. De oude houten dwarsliggers worden vervangen door betonnen exemplaren die minder gevoelig zijn voor storingen. Een ingewikkelde klus die tot en met zondag 1 maart in beslag neemt.

Slachtoffers schildersziekte kunnen vergoeding claimen

Slachtoffers schildersziekte kunnen vergoeding claimen

Werknemers met de schildersziekte OPS kunnen eenmalig op een financiële tegemoetkoming van ruim 20.000 euro rekenen. De vergoeding is vergelijkbaar met die voor asbestslachtoffers. Op 1 maart gaat de regeling in, melden vakbond FNV en stichting OPS.