ERA Contour
De redacties van onder meer de Volkskrant, Trouw en Nu.nl werken vanaf de herfst in een goeddeels houten hoofdkwartier. De grootste uitdaging was om al het kruislaaghout tijdig op z'n plek te krijgen in Amsterdam.
Het silhouet van het gebouw is al van verre te zien op de ringweg A10. Aan de ene kant rijst een woontoren op, met een afwerking van minerale strips met baksteenuitstraling, aan de andere kant een kantoortoren met fraaie sculpturale erkers van biocomposiet. De 35 meter hoge 'plint' die hen verbindt, heeft op het dak een park met forse bomen.
Elektrisch materieel opladen kan ook met behulp van een vlieger. Hoog boven een bouwplaats van Dura Vermeer op dijkproject Mekante Diek zet er al eentje windenergie om in stroom. Een volgende versie moet tien keer lichter zijn en veel meer vermogen opwekken.
Ankerpalen die kademuren op hun plek houden kunnen veel meer trekcapaciteit hebben dan gedacht. Dat blijkt uit een trekproef van het Havenbedrijf Rotterdam in de Europoort. Dat kan geld en milieu-impact schelen bij renovaties, mogelijk op veel meer plaatsen.
Alle gebouwen zakken, zelfs die op megapalen, maar aan welke lagen ontlenen zij hun draagkracht? In het dichtbebouwde Rotterdam is die vraag steeds relevanter. Een palentest aan de Coolsingel brengt het haarfijn in beeld. Eerste update: de diepste paalpunt draagt nog niets bij.
De 'Smûk'-woning is CO₂-negatief, energieneutraal en betaalbaar, toch kan Dijkstra Draisma hem niet bouwen. De bouwregelgeving torpedeert dit 'droomhuis voor de corporatiesector', zegt directeur Biense Dijkstra. "Vergeet die starre regels en ga toetsen op warmtevraag!"
Friesland bouwt aan een circulaire economie die boeren en bouwers met elkaar verbindt. Vezelhennep komt in de plaats van koeien én fungeert als basisproduct voor bouwmaterialen. De eerste biobased voorbeeldwoning is af, een vezelhennepfabriek is in aanbouw.
Een reusachtige tafelconstructie vormt de basis van een snelgroeiende woontoren op de Coolsingel. Post Rotterdam verenigt moderne spierballenarchitectuur met de restauratie van een frêle Rijksmonument. Een spannende balanceeract voor de bouwers.
Bestraten gebeurt in ons land machinaal, maar traditionele machines kunnen alleen werken met identieke stenen uit de fabriek. Een 'palleteerrobot' uit Uitgeest maalt niet om een paar millimeter afwijking. Het maakt grootschalig hergebruik van straatstenen mogelijk.
De 3D-printer voor de bouw is nu ook doorgedrongen tot het openbaar vervoer. Buschauffeurs in het Friese Oosterwolde kunnen hun koffie drinken in een wachtlocatie geprint uit biocomposiet. De makers willen met dezelfde techniek huizen gaan bouwen.