Gesponsord

Rockflow-waterbuffers voorkomen wateroverlast en leiden tot hogere BREEAM-score 

Rockflow-waterbuffers voorkomen wateroverlast en leiden tot hogere BREEAM-score 

In de openbare ruimte heeft ROCKWOOL Rainwater Systems de afgelopen jaren al honderden ondergrondse infiltratiesystemen geplaatst in Nederland en andere Europese landen. Inmiddels zien ook steeds meer private opdrachtgevers de voordelen van een waterberging met Rockflow®-steenwol. Temeer omdat Rockflow-oplossingen ook nog eens een hogere BREEAM-score voor hun nieuwbouwprojecten opleveren.

Een goed voorbeeld van zo’n duurzame oplossing in de utiliteitsbouw is de innovatieve Rockflow- infiltratiebuffer die bij de bouw van een nieuwe hal op het terrein van een fruittelerscoöperatie is gerealiseerd. De nieuwbouw, die nodig was om de productiecapaciteit uit te breiden, heeft afgelopen najaar de BREEAM-kwalificatie Outstanding gekregen. Dat is hoogste score die te behalen valt binnen deze certificeringsmethode voor duurzame projecten.  

Bijna een verzekering tegen wateroverlast

ROCKWOOL Rainwater Systems was er vanaf het eerste ontwerp tot de installatie bij betrokken, omdat het aspect hemelwateropvang op eigen terrein bij BREEAM-projecten een belangrijke rol speelt. “In een BREEAM-project heb je te maken met een projectmanager die van tevoren met de opdrachtgever heel goed in kaart brengt welke punten gescoord kunnen worden. Dan kijk je ook naar een hemelwaterberging en de plek waar die moet komen te liggen”, legt marketingmanager Corinna May uit. “Nog los van BREEAM is ons systeem bijna een verzekering tegen wateroverlast in het veranderende klimaat.” Dankzij de minerale vezels in de steenwol wordt het regenwater na de buffering ook gefilterd voordat het gedoseerd in de bodem infiltreert. 

Beperkte ruimte

De keuze voor een locatie van de Rockflow-waterberging op het terrein van de klant was best een uitdaging, zegt technisch adviseur Martijn Geerdink van ROCKWOOL Rainwater Systems. “Vooral de beperkte ruimte was een punt. Er was niet heel veel ruimte om regenwater op eigen terrein op te slaan.” In nauw overleg met de opdrachtgever en aannemer JCVANKESSEL Groep  is er daarom voor gekozen om de Rockflow-waterberging onder het nieuwe gebouw aan te leggen om zo de buitenruimte vrij te houden. “Mocht er in de toekomst een nieuwe uitbreiding nodig zijn, dan ligt de buffer nooit in de weg.” Dat Rockflow een modulair en eenvoudig inpasbaar systeem is, vergemakkelijkt de aanleg. 

Om het riool minder te belasten, wateroverlast te voorkomen en verdroging tegen te gaan in de omgeving stelde de gemeente West Betuwe eisen aan de minimale capaciteit van een waterberging bij nieuwbouw. De BREEAM-eisen liggen met 70 mm per uur nog een stuk hoger dan de gemeentelijke eis van 35 mm per uur. Geerdink: “Omdat Rockflow tot wel 95 procent opnamecapaciteit heeft en dus heel veel water in de steenwol opneemt, is er genoeg ruimte onder het gebouw om het systeem te plaatsen en te voldoen aan de 70 mm-eis.” 

Lange levensduur

Een belangrijke eis van de opdrachtgever was dat het systeem een lange levensduur moet hebben. Omdat het systeem onder de vloer van de nieuwe hal ligt, kun je er in principe niet meer bij. Geerdink: “De Rockflow-buffers worden altijd zodanig ontworpen dat ze reinigbaar zijn vanaf een bereikbare plaats.” Zoals elk infiltratiesysteem wordt ook een Rockflow-buffer na verloop van tijd vuil door de wateropname via de kanalen, legt hij uit. “We hebben buiten het gebouw doorspuitpunten geplaatst, waarmee je de kanalen kunt reinigen. Dit zorgt ervoor dat het systeem gedurende de levensduur optimaal blijft functioneren. Het is dus echt een toekomstbestendige investering.” 

Eigen ophaalservice

Rockflow steenwol bestaat voor ongeveer vijftig procent uit de natuurlijke grondstof basalt. De rest wordt gemaakt in de eigen recyclingfabriek van gebruikt steenwol dat vrijkomt bij sloopprojecten en van resten uit de eigen fabriek. Om de milieubelasting zo veel mogelijk te verminderen is het streven om dat percentage gerecycled steenwol in het productieproces op te voeren. De beperkende factor is alleen dat er op dit moment niet meer gebruikt steenwol vanuit de markt beschikbaar is. Corinna May: “We hebben ook een eigen ophaalservice bij de bouwplaats. We wachten dus niet op het materiaal, maar halen het ook actief op.” 

Altijd een oplossing

Overigens zijn de Rockflow-waterbuffers niet alleen geschikt voor nieuwbouw, vertelt Daan Los, adviseur stedelijke klimaatadaptatie bij ROCKWOOL Rainwater Systems. “Of het nou gaat om nieuwbouw, renovatie of bestaande gebouwen met een wateruitdaging, we kunnen er altijd een oplossing voor bieden, mits er ruimte is in de ondergrond. Maar aangezien ons systeem ook onder wadi’s, wegen of een parkeerplaats gelegd kan worden, is er eigenlijk altijd wel een plek te vinden.” Om het systeem is bovendien geen geotextiel nodig, waardoor je niet vastzit aan vierkante of rechthoekige vormen voor een waterberging. “Je kunt daardoor ook hele organische vormen maken. Zo kun je rekening houden met bijvoorbeeld bomen en kabels en leidingen, maar ook met onvoorziene zaken tijdens de installatie. De inpasbaarheid is heel hoog.” 

Dit artikel is gesponsord door ROCKWOOL Rainwater Systems.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.