Toelevering Online innoveert verder met duurzame hardhouten kozijnen

Toelevering Online innoveert verder met duurzame hardhouten kozijnen

Met het Red Grandis kozijn introduceert Toelevering Online de duurzame keuze voor een hardhouten kozijn en is daarmee weer baanbrekend in de kozijnenmarkt. "Samen met onze partners proberen wij continu innovaties door te voeren en nieuwe producten te ontwikkelen", vertelt Erik Scholten, Category Manager bij Toelevering Online.

Het bedrijf ontstond acht jaar geleden uit de wens om het proces rondom het bestellen en leveren van kozijnen te versnellen. Toelevering Online is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met zestig man personeel en heeft meer dan 125.000 kozijnen verkocht.

Scholten: “Wij zijn een webshop waar simpel en snel online kozijnen kunnen worden besteld door het traditionele proces zo te finetunen dat alle overbodige handelingen worden weggelaten en de bestelling direct in productie wordt genomen. In vijf dagen produceren en leveren wij kozijnen. Wij zijn gestart met het aanbieden van houten kozijnen, daarna kwamen daar kunststof- en aluminium kozijnen bij. Nu voegen wij daar duurzame hardhouten kozijnen aan toe.”

Duurzaam kozijn

Deze innovatie is mede tot stand gekomen door de wensen vanuit de markt. “Wij leveren onze kozijnen aan veel verschillende bouwbedrijven, aannemers en klusbedrijven en hebben daarmee een groot marktbereik. Wij zien dat de markttendens naar duurzame producten verschuift. Als grote kozijnleverancier willen wij hierin ook graag het verschil maken en zijn daarom gestart met de ontwikkeling van deze speciale productlijn. Er kwam met name steeds meer vraag naar duurzame kozijnen met een hoge isolatiewaarde. Wij wilden daarom graag een duurzaam kozijn ontwikkelen met de kwaliteit van hardhout. Zo is het Red Grandis kozijn ontstaan. Het product is in samenwerking met partners tot stand gekomen”, legt Scholten uit.

Red Grandis is een type hardhout met veel kwaliteiten. Scholten: “Dit hardhout groeit op plantages, dus er wordt geen regenwoud voor gekapt. Bovendien groeit Red Grandis vier tot vijf keer zo snel als normaal hardhout. Hardhouten kozijnen gaan, bij normaal onderhoud, lange tijd mee. Door de snelle groei van Red Grandis is de boom volgroeit voordat je kozijn aan vervanging toe is. Hierdoor groeit er meer hout dan er aan kozijnen nodig is. Ook nemen de bomen meer CO op dan andere hardhoutsoorten.”

Beglazingsprofiel

Red Grandis heeft van nature een hoge isolatiewaarde, maar daarnaast is het kozijn zo vormgegeven dat het goed isoleert. “In traditionele kozijnen worden vaak aluminium strips gebruikt voor het beglazingsprofiel. Wij hebben een innovatief kunststof beglazingsprofiel toegepast, waardoor je geen koudebrug hebt. Aluminium geleid kou natuurlijk erg goed. Daarnaast gebruiken wij bij deze speciale kozijnlijn altijd glas met een kunststof afstandshouder. Hierdoor verhogen we ook de isolatiewaarde van de ruit in het kozijn ten opzichte van een normale aluminium afstandshouder.”

Geen extra handelingen

Het complete productaanbod is te verkrijgen in Red Grandis. Van ramen en deuren tot complete schuifpuien. “De meerprijs is relatief laag. Het is iets duurder dan mahonie maar het is goedkoper dan andere alternatieven. Er zijn namelijk geen extra handelingen nodig om het hout beter isolerend te maken, terwijl er bij zachte houtsoorten een speciale behandeling nodig is. Andere duurzame houten kozijnalternatieven zijn bovendien vaak zachter en daarmee schadegevoeliger, waardoor de levensduur korter is.”

Ook de installatie van de kozijnen wijkt niet af van reguliere houten kozijnen. “Voor onze klanten zijn deze kozijnen op dezelfde manier te plaatsen als standaard houten kozijnen. Bij normaal onderhoud moeten ze na tien jaar weer geschilderd worden. En, niet onbelangrijk, de eerste orders zijn al geplaatst, het bewijs dat klanten er ook bewust voor kiezen.”

Dit artikel is gesponsord door Toelevering Online.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.