Stikstofdepositie intern salderen: 3 praktische tips voor infra-aannemers

Stikstofdepositie intern salderen: 3 praktische tips voor infra-aannemers

Stikstof, stikstof en nog meer stikstof. Het onderwerp ligt op tafel en wordt daar voorlopig niet vanaf geveegd. Voor uw bedrijf in de infra- branche voelt het stikstofbeleid als een strop die steeds een beetje strakker wordt aangetrokken. Projecten raken vertraagd en omzetten kelderen. U staat op een T-splitsing en kunt twee kanten op. U kunt in uw strop blijven hangen en afwachten tot de vergunning voor uw project wordt afgewezen, óf u neemt het heft in eigen hand en start vandaag nog met intern salderen.

Geen vergunning nodig door intern salderen

In AERIUS heeft u een stikstofberekening gedaan en in de bouwfase komt uw stikstofdepositie boven de 0,00 mol per hectare per jaar. Balen, want nu moet u volgens de Wet natuurbescherming (Wnb) een vergunning aanvragen, met de kans dat deze niet wordt goedgekeurd. Door intern te salderen past u uw project zo aan dat er geen extra stikstof-uitstoot is. En het goede nieuws is: dan heeft u geen vergunning meer nodig! Klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe doe ik dit het snelst? In dit artikel vindt u drie praktische tips over het inzetten van schonere bouwmachines en -materieel, die u direct kunt toepassen.

Tip 1: Elektrische bouwmachines en wél gelijktijdig laden

Het snelst reduceert u uw stikstofuitstoot door het vervangen van uw brandstof-aangedreven machines door een elektrische variant. Dit leidt niet alleen tot een investeringsvraagstuk maar brengt ook operationele uitdagingen met zich mee. Hoe zorgt u bijvoorbeeld voor voldoende stroom voor het laden van deze bouwmachines? De kans is groot dat uw beschikbare bouw-aansluiting niet al het vermogen kan leveren om de machines, in de lunchpauze of aan het einde van de werkdag, gelijktijdig op te laden. Gelukkig bestaat ook hier een oplossing voor: accu containers.

Wanneer er op uw infraproject een te kleine netaansluiting is voor het laden van elektrische machines, kunt u accu containers huren. Het net laadt de accu container op wanneer uw stroombehoefte laag is. De accu container levert vervolgens het extra benodigde vermogen op piekmomenten. Dit concept noemen we peakshaving. Zie de accu container als een grote externe batterij voor uw elektrische machines, waarmee u ze wél gelijktijdig kunt laden.

Tip 2: Duurzame bouwkeet met zonnepanelen en hybride aggregaat

Wanneer u geen netaansluiting heeft voor de bouwkeet op uw infraproject, is de meest voor de hand liggende oplossing vaak een diesel-aggregaat. Gelukkig heeft u tegenwoordig betere opties. Door een stage V-aggregaat te combineren met een battery pack, maakt u van uw traditionele aggregaat een hybride aggregaat. Door het huren van zo’n hybride aggregaat gebruikt u tot 80% minder brandstof, waardoor u ook de stikstofuitstoot op uw project aanzienlijk vermindert. De huurprijs van de battery pack verdient u vaak al binnen enkele weken terug door de verminderde brandstofkosten.

RECO bouwketen hebben een hoge isolatiewaarde waardoor het energieverbruik erg laag is. Toch berekenen we uw energiebehoefte vooraf zodat u niet voor verrassingen komt te staan. In sommige situaties kunnen we uw tijdelijke huisvesting volledig emissieloos van stroom voorzien, door gebruik te maken van zonnepanelen en een battery pack.

Tip 3: Hybride mobiele lichtmasten

Verbruik 70% minder brandstof door uw bouwplaats te verlichten met hybride lichtmasten. Op een infraproject werkt u vaak op meerdere locaties. Het materieel verplaatst u van werkvak naar werkvak. Nu wordt er voor de verlichting van infraprojecten nog vaak gebruik gemaakt van mobiele lichtmasten met een dieselaggregaat. Door het huren van hybride mobiele lichtmasten verbruikt u veel minder brandstof, reduceert u de stikstofuitstoot van uw project en hoeft er niemand in het donker te staan.

Succesvolle infraprojecten maken we samen

Met een ruim assortiment bouwmaterieel en specialistische kennis bieden we de stikstof-uitdagingen op uw infraprojecten het hoofd. Sinds 1953 geloven wij: succesvolle projecten maken we samen. Daarom werken en denken we mee voor een passende materieelinzet. We leren van de projecten van gisteren, luisteren naar uw ambities van vandaag en innoveren voor het materieel van morgen. Wij zijn RECO: uw partner in materieel.

Dit artikel is gesponsord door RECO.