Het tweede leven van beton

Het tweede leven van beton
In de praktijk zijn al verschillende projecten gerealiseerd waar deze producten zijn toegepast. Als voorbeelden kunnen genoemd worden het hoofdkantoor van de RIVM (EcoCrete® met 50% betongranulaat) en het project De Eenhoorn in Amsterdam (EcoCrete® met 30% betongranulaat).

Of groen beton echt bestaat? "Zeker", zegt Bas Pije, directeur van betonmortelfabrikant Mebin. "Wij hebben het innovatieve, groene product EcoCrete® opnieuw geïntroduceerd, waarmee we deze vraag kunnen bevestigen." EcoCrete® is een groen betonproduct waarin een belangrijk deel van de primaire toeslagmaterialen is vervangen door betongranulaat en daarnaast geeft dit product aan hoeveel CO2 er bespaard wordt ten opzichte van het referentiemengsel.

Dubbele winst

Het groene beton EcoCrete® op basis van hoogovencement kan worden gecombineerd met gerecycled beton uit sloopmateriaal. Toepassing van dit cement zorgt ervoor dat de footprint gemiddeld tot wel 70% lager uitkomt dan met Portlandcement. “Overigens wordt Portlandcement nog steeds wereldwijd het meeste in bouwwerken toegepast.” Bas Pije vertelt dat Mebin het Betonakkoord heeft medeondertekend. “In dit Betonakkoord staat o.a. vastgelegd dat we als betonfabrikant gerecyclede toeslagmaterialen maximaal zullen toepassen.” In 2018 produceerde Mebin al circa 600.000 kubieke meter beton met daarin gerecycled toeslagmateriaal. “Een groot voordeel hiervan is dat het gerecyclede betongranulaat tijdens het breekproces en opslag CO2 opneemt,” geeft Pije aan. “Dit levert een dubbele winst op voor het milieu, omdat de footprint van beton bij vervanging van het grind zelfs tot 11% lager kan zijn dan bij het gebruikelijk toegepaste beton.” Er bestaan diverse varianten, waarbij tot zelfs 100% van het grind, een primair toeslagmateriaal, door betongranulaat kan worden vervangen. Dit betongranulaat komt regelrecht uit sloopwerkzaamheden. Het duurzame bouwmateriaal EcoCrete® is geschikt om circulair te kunnen bouwen.

Bas Pije, directeur van betonmortelfabrikant Mebin
Bas Pije, directeur van betonmortelfabrikant Mebin

Besparing op CO2

Bas Pije geeft aan dat EcoCrete® niet zozeer een nieuw product is, maar Mebin wil met dit groene beton met name ook de CO2 besparing onder de aandacht brengen. “We willen vooral laten zien dat EcoCrete® een besparing van CO2 kan opleveren bij het bouwen, omdat aan dit betonmengsel gerecycled beton wordt toegevoegd tijdens het productieproces.” Pije wil hiermee de klanten van Mebin bewust maken van de consequenties van het CO2-verbruik van de betonmengsels waarvoor zij kiezen. “Het ene betonmengsel heeft namelijk een heel andere CO2-footprintdan het andere. De belangrijkste boodschap die we in 2023 naar de markt en vooral naar onze klanten willen overbrengen is om bewustzijn te creëren over de impact die bepaalde betonmengsels hebben op het milieu.” Pije doelt hiermee op de keuzes die partijen in de hele bouwketen kunnen maken als het gaat om betonmengsels die een bepaalde mate van CO2-uitstoot hebben of die gemaakt zijn met gerecycled toeslagmateriaal.

Thermometer

Mebin wil haar klanten helpen bij het maken van keuzes in de juiste, milieubewuste betonsoorten en heeft hiervoor een “thermometer” ontwikkeld (zie figuur 1). “Deze thermometer, ofwel configurator, laat zien dat iedereen in de supply chain bepaalde keuzes heeft in betonmengsels die een bepaalde CO2-uitstoot hebben. Dat begint met de architect die in zijn brede keuzevrijheid kiest voor het juiste bouwmateriaal voor zijn ontwerp, zoals hout, staal of beton of een combinatie hiervan”, zegt Pije. Weliswaar worden die keuzemogelijkheden verderop in het bouwproces kleiner, toch kan elke partij in de keten een belangrijke rol spelen in de reductie van CO2. “De thermometer toont aan op welke manier elke partij kan bijdragen aan CO2-reductie en welke impact de keuze van een partij heeft op de duurzaamheid bij een bepaald mengsel dat men kiest”, zegt Pije. Deze thermometer wordt in Q1 van 2023 uitgerold en op de markt gebracht. Ook gaat Mebin webinars verzorgen voor architecten die deze thermometer als configurator willen hanteren.

figuur 1
figuur 1

Keuzevrijheid in varianten EcoCrete®

Pije vindt het belangrijk dat bouwpartijen de keuzevrijheid moeten krijgen om zelf te kunnen bepalen welk mengsel van groen beton ze willen toepassen. “Vandaar dat Mebin diverse varianten van het groene beton EcoCrete® heeft ontwikkeld waarbij het mogelijk is om tot 100% van het primaire toeslagmateriaal grind te vervangen door betongranulaat dat geoogst wordt uit sloopwerkzaamheden”, zegt Pije. De werkvoorbereider kan hierin al een keuze maken.” Pije geeft als voorbeeld: “Stel dat je als een bouwpartij een betonmengsel bij Mebin koopt, om snel te kunnen ontkisten, dan heb je een bepaald cement nodig voor een snelle sterkteontwikkeling. Maar, als je meer tijd hebt om te kunnen ontkisten, heb je de ook de keuze om een milieuvriendelijker betonmengsel of minder cement te gebruiken. Het duurt wat langer om te ontkisten, waarmee het proces wat vertraging oploopt. Snel ontkisten geeft een korte (tijds-) besparing bij de bouw maar heeft een levenslange negatieve impact op de CO2 footprint. Belangrijk is dat je bewust bent van deze keuzes, zodat je voor een duurzame bouwmethode kunt kiezen”, zeg Pije

Ontwerptool ‘Groen Beton’

Om een specifieke CO2-footprint van bepaalde bouwproducten of bouwprocessen te kunnen berekenen, gebruikt Mebin de ontwerptool “Groen Beton’. Met deze tool berekent Mebin in de tenderfase, maar eventueel ook achteraf, de milieukostenindicator (MKI) en de CO2-footprint van een betonsoort of -proces. “Hiermee kan actief gezocht worden naar de mogelijkheden om duurzaam te bouwen”, legt Pije uit. “Met het ontwerptool ‘Groen Beton’ geven we onze klanten handen en voeten aan het milieuprofiel bij een BREEAM-, DuBo-, Calc- of GreenCalcproject. Je kunt ervan uitgaan dat je hiermee sneller een tender kunt binnenhalen”, zegt Pije.

Dit artikel is gesponsord door Mebin.