We produceren steeds meer afval in Nederland. Veel van dat afval verdwijnt na scheiding in verbrandingsovens. De energie die daarbij vrijkomt wordt teruggeleverd aan de samenleving en de overblijvende as met secundaire grondstoffen wordt op diverse manieren toegepast. Bijvoorbeeld voor de productie van een hoogwaardig eindproduct als Optiblend®. Het resultaat van een nauwe samenwerking tussen aannemingsbedrijf Van de Beeten en ecogrondstoffen-producent Heros Sluiskil. “Optiblend® is een innovatief, cementgebonden funderingsmateriaal voor gebruik in de bouw en infra”, zegt Niels Schellekens, bedrijfsleider bij Van de Beeten. “Een duurzaam alternatief voor de traditionele funderingsmaterialen en daarmee een bijdrage aan de oplossing van een maatschappelijk probleem, doordat we de resten van onze welvaart een nieuw leven gunnen.”
Slimme oplossing
“Optiblend® is een slimme oplossing die geheel past in deze tijd”, meent ook Linda Blommaert, marketing- en communicatiemanager bij Heros Sluiskil. “Duurzaamheid in bouwprojecten is immers hot en je merkt dat opdrachtgevers meer en meer op zoek zijn naar minder milieubelastende grondstoffen en materialen. Granova® van Heros als grondstof en Optiblend® als eindproduct van Van de Beeten spelen optimaal in op deze trend. Kies je voor Optiblend®, dan kies je voor een sterk, circulair, hoogwaardig en een mede door Heros gecertificeerd topproduct. Met tal van voordelen ten opzichte van traditionele funderingsmaterialen.”
Een oersterk product
Schellekens beaamt dat. “Behalve dat Optiblend® door het hergebruik van reststoffen bijdraagt aan een circulaire economie, is het als basis een oersterk product, met een grote draagkracht. Door de toevoeging van cement ontstaat er plaatvorming, waardoor het een enorme druk- en treksterkte kan opnemen in het geval van een minder draagkrachtige ondergrond. Er zijn dus ook minder rijplaten vereist tijdens de bouwfase. Door de sterkte van Optiblend® kun je de dikte van verhardingslagen en betonvloeren flink reduceren, zodat bouwen een stuk voordeliger wordt dan met gebruik van traditionele funderingsmaterialen.”
Hergebruik van secundaire grondstoffen
Optiblend® is een mengsel van cement, water en minerale grondstoffen. Deze grondstoffen worden gewonnen uit de verbranding van huisafval en vervolgens als secundaire grondstof gebruikt voor de productie van Optiblend®. Schellekens: “Ook na het opbreken van funderingen in de toekomst kan het materiaal hergebruikt worden. Zodat de cirkel weer rond is. Hiermee geven we als Van de Beeten invulling aan onze MVO-gedachte en filosofie; door hergebruik van secundaire grondstoffen leveren we een bijdrage aan de oplossing van een maatschappelijk probleem; de enorme berg huisafval waar gemeentes mee te kampen hebben. We willen op dit vlak ook stappen blijven zetten, samen met gelijkgestemde partners als Heros.”
Minimale milieubelasting en voordeliger
De milieubelasting bij gebruik van Optiblend® is minimaal. “Optiblend® kent een erg lage milieukostenindicator”, vertelt Schellekens. “Plus een lage CO2-uitstoot. Die uitstoot wordt onder meer beperkt doordat de grondstoffen voor Optiblend® per schip bij Van de Beeten worden aangeleverd. Minder transportbewegingen, dus minder uitstoot dan bij vervoer over de weg. Daarbij kun je door de sterkte en draagkracht van Optiblend® de dikte van aan te brengen verhardingslagen, zoals asfalt en beton, flink reduceren. Dat betekent minder materialen, minder bewerking, minder uitstoot.”
Testen en certificeren
De betrouwbaarheid van Optiblend® staat buiten kijf, aldus Schellekens. “Bij Heros wordt het ruwe materiaal uit de verbrandingsovens gebroken en gezeefd en worden alle metalen als ijzer, aluminium en koper, maar ook andere onrechtmatigheden zoals hout en plasticresten verwijderd. De secundaire grondstoffen die overblijven worden daarna getest en uitvoerig getoetst aan de milieuhygiënische en civieltechnische eisen. Voldoet de grondstof eenmaal aan alle eisen, dan certificeert Heros het materiaal en wordt het als granova® aan Van de Beeten geleverd, waarna wij het als secundaire grondstof gebruiken voor de productie van Optiblend®.”
Eigen menginstallatie
Bij Van de Beeten worden de secundaire grondstoffen volgens gecertificeerd recept gemengd. Schellekens: “Dat gebeurt in onze eigen menginstallatie, geheel computergestuurd en op procenten nauwkeurig. We houden dus alles in eigen hand. Dit zorgt voor een continue balans in de verhoudingen van de ingrediënten en een constante kwaliteit van het eindproduct. We weten dus exact hoeveel water, cement en secundaire grondstoffen er in het mengsel zitten en kunnen dat altijd traceren onder toezicht van een certificerende instantie. Door onze grote productiecapaciteit kunnen we bovendien een hoge beschikbaarheid van Optiblend® garanderen, zodat we in principe altijd kunnen leveren.”
Toepassingen
Optiblend® kan als hoogwaardig secundair cementgebonden funderingsmateriaal worden toegepast in verschillende bouw- en infraprojecten. “Denk aan projecten als bedrijfs- en parkeerterreinen, ophogingen, wegen, fietspaden en vloerverhardingen in logistieke centra en bedrijfshallen.”
Dit artikel is gesponsord door Van de Beeten en Heros: www.vandebeeten.nl/optiblend