Tijd om te oogsten: Reinaerdt Deuren gaat tijdens jubileum nieuwe fase in

Tijd om te oogsten: Reinaerdt Deuren gaat tijdens jubileum nieuwe fase in
Directeur Erik te Riele (links) en commercieel manager René Keemers (rechts) bij één van de nieuwste machines in de productie.

In lustrumjaar 2022 lijkt alles samen te vallen voor Reinaerdt Deuren. De automatisering van het geavanceerde machinepark is op een haar na gevild en ook is de organisatie ingericht om steeds flexibeler en sneller in te kunnen spelen op lastminutewensen van de klant. Daarmee is er een nieuwe fase aangebroken voor de deurenfabrikant, die dit jaar zijn veertigjarig jubileum viert.

“Het is nu tijd om te oogsten. Alle investeringen en inspanningen van de afgelopen jaren komen met het veertigjarig jubileum samen. Daarmee gaan we een nieuwe fase in: Reinaerdt 4.0,” zegt directeur Erik te Riele. “We zijn klaar om onze klanten proactief te benaderen met onze producten. We kunnen ze sneller helpen en al vooraan in het proces met ze meedenken. Voorheen hadden we dat ook al graag gewild, maar dat was voor ons nog niet zo goed te realiseren.”

Dit najaar is het bedrijf in Haaksbergen erin geslaagd om een aantal grote projecten zo goed als af te ronden. Reinaerdt heeft sterk ingezet op vergaande automatisering van het productie en op digitalisering van de processen in het voortraject om makkelijker vraaggestuurd te kunnen produceren. Het machinepark is grondig vernieuwd. De laatste drie CNC-machines in die hele reeks zijn recent geplaatst en operationeel gemaakt. Ze zijn met name geschikt voor specifieke en vaak complexe bewerkingen. De ene machine onderscheidt zich door zijn hoge snelheid, de andere door de mogelijkheid om in één slag alle mogelijke bewerkingen te doen. Deze laatste aanwinsten zijn een enorm pluspunt, vindt Te Riele. “Waar we voorheen drie tot vier stappen nodig hadden, kan dat nu op één bewerkingstation en bovendien op hoge snelheid. Dat maakt dat we onze klanten sneller en specifieker kunnen bedienen.”

Daar komt nog eens bij dat Reinaerdt ook hang- en sluitwerk in de eigen vestiging kan aanbrengen zonder tussenkomst van derden. “Je bent daarmee in staat een complete deur te leveren,” aldus commercieel manager René Keemers.

Meer flexibiliteit en minder verrassingen

De verbeteringen in de organisatie zitten niet alleen in de aanpassing van de machines. Ook heeft Reinaerdt veel inspanning geleverd om het machinepark efficiënter aan te sturen.
Meer flexibiliteit en snelheid in het productieproces sluiten aan bij de behoeften van de klant, merkt Te Riele op. “Dat is op dit moment echt noodzakelijk in de bouw. Wij kunnen aan de voorkant al veel met onze klanten bespreken, zodat we in de loop van het productieproces en de montage minder verrast worden en nog aanpassingen moeten doen. In de praktijk zien wij vaak dat er op het laatste moment nog wijzigingen aangebracht worden. Door snelheid en flexibiliteit hebben we minder faalkosten.”

Dat de bedrijfsvoering nu van ontwerp, productie tot montage zo optimaal mogelijk is ingericht, biedt voor Reinaerdt kansen om nieuwe markten aan te boren en de risico’s beter te spreiden. Dat geldt zeker in het geval dat de nieuwbouwmarkt stagneert door factoren als de oorlog in Oekraïne en de stikstofcrisis en klanten zich als reactie daarop meer gaan richten op aanpassing en verduurzaming van hun bestaande gebouwen. “De renovatie- en transformatiemarkt zijn voor ons nog een relatief onontgonnen gebied met een andere dynamiek en complexiteit,” zegt Keemers. “Met het machinepark dat we hebben kunnen we daar nu zeker op inspelen.” Verduurzaming vergt immers ook vaak vervanging van deuren, zodat ze daarna weer voldoen aan de geldende normen voor brand-, geluid- of inbraakwering.

De aanpassing van een gebouw kan eveneens een goed moment zijn om na te denken over andere materialen bij vervanging van de deuren. Een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout is bijvoorbeeld bamboe. Deze snel groeiende grassoort is minder belastend voor het milieu en de kwaliteit is zeker zo goed als tropisch hardhout. Reinaerdt maakt sinds 2012 gebruik van bamboe als duurzaam alternatief voor tropisch hardhout en dat volume zal alleen nog maar verder toenemen, is de verwachting.

Verder versterken van de band met klanten

Het veertigjarig jubileum dit jaar is onlangs uitgebreid gevierd. Zo was er behalve een feest ook een familiedag waarop personeelsleden hun werkplek konden laten zien aan familieleden en vrienden. Het lustrum vormt bovendien de aanzet om de band met klanten nog verder te versterken. Reinaerdt organiseert bijvoorbeeld geregeld speciale klantendagen, niet in grote groepen, maar steeds voor afzonderlijke klanten, die vaak met meerdere mensen komen. Dat gebeurde al, maar Reinaerdt gaat dat soort dagen intensiveren. Keemers: “We willen onze klanten, die we koesteren, graag deze kant op krijgen. We zijn trots op onze fabriek en op wat we hier bewerkstelligen. Dat willen we graag laten zien om die trots en mogelijkheden met hen te delen.”

Bij Reinaerdt merken ze dat er veel belangstelling is voor die bedrijfsbezoeken, die ook nog eens als voordeel hebben dat beide partijen hun processen daardoor nog beter op elkaar af kunnen stemmen. “We kunnen klanten nog beter laten zien wat we voor hen kunnen betekenen, zodat we eerder met elkaar aan tafel komen, echt als partners in projecten,” zegt Te Riele. Natuurlijk kosten die klantendagen beide partijen tijd, maar de voordelen van dat contact maken dat volgens Keemers ruimschoots goed. “Als je partners wilt zijn, moet je ook investeren in elkaar. Als je dat op een goede manier doet, gaat het je uiteindelijk verderop in het proces tijd opleveren. Daarnaast dringt het inefficiency terug. Daar zijn we altijd naar op zoek met onze klanten.”

Dit artikel is gesponsord door Reinaerdt Deuren.