Ambachtsschool wordt appartementencomplex De Meester van Haarlem

Ambachtsschool wordt appartementencomplex De Meester van Haarlem

Waar 100 jaar geleden jonge jongens werden klaargestoomd voor een ambacht in de bouw zullen binnenkort nieuwe gebruikers een monumentaal pand gaan bevolken. We hebben het over de Meester van Haarlem. De voormalige ambachtsschool in de populaire Kleverparkbuurt in Haarlem wordt omgebouwd naar een complex met 178 riante huurappartementen. Waar in 1920 de ambacht al hoogtij vierde doet het dat 100 jaar na dato nog steeds. Afbouwer Stam Montagebouw B.V. uit Nieuw-Vennep heeft alle expertise op het gebouw mogen loslaten.

“Het was een mooi project, maar wel eentje met de nodige hindernissen”, stelt Marco Stam. Hij is al ruim 20 jaar directeur van het gelijknamige afbouwbedrijf en in die hoedanigheid in de breedste zin van het woord ruim ervaren in de zogenoemde droge afbouw. Als professional behoort hij tot de groep afbouwbedrijven die vooral de hooggekwalificeerde producten van Gyproc Nederland verwerkt.

Authenticiteit en innovatie hand in hand

Bijzonder in het project de Meester van Haarlem is de toepassing van een nieuwe gipsplaat als brandwerende afwerking om de staalconstructies in het gebouw. “Vanaf het voortraject waren we al bij de ontwikkeling van dit appartementencomplex betrokken”, vertelt Stam. “Inbo architecten uit Heerenveen heeft het project volgens het BIM principe uitgevoerd. Dit leverde vooral aan de voorkant voor ons veel discussie op om aan de visie van de architect te voldoen. Logisch, de oude ambachtsschool betreft een monumentaal pand uit 1920, uitgevoerd in de toen kenmerkende stijl van de Amsterdamse School. De elementen uit die tijd moesten in dit nieuwe plan zoveel mogelijk bewaard blijven, dan wel terug worden gebracht.”

In deze omstandigheden extra ideaal, omdat de stalen binten in het gebouw in het zicht dienden te blijven en daarbij op een esthetisch strakke manier konden worden afgewerkt door het gladde oppervlak van de plaat.”

De oorspronkelijke hoge plafonds waren in de loop der jaren weggewerkt achter systeemplafonds. Bij de renovatie kwamen deze plafonds weer tevoorschijn. De dragende balken in de verdiepingsvloeren waren uitgevoerd als een staalconstructie. Met de nieuwe bestemming tot appartementencomplex diende het geheel voldoende brandwerend te worden uitgevoerd. De oplossing werd gevonden in het nieuwe product van Gyproc; Gyproc FireBloc. “Deze nieuwe brandwerende gipskartonplaten zijn glasvezelversterkt en daardoor geschikt voor het brandveilig beschermen van de draagconstructies in wanden en plafonds”, licht Stam toe. “In deze omstandigheden extra ideaal, omdat de stalen binten in het gebouw in het zicht dienden te blijven en daarbij op een esthetisch strakke manier konden worden afgewerkt door het gladde oppervlak van de plaat. Dit heeft uiteindelijk een heel mooi eindresultaat opgeleverd. De appartementen zijn teruggebracht naar de oude stijl met de hoge plafonds tot 4 meter 40 hoog. Ter plaatse van de entresol is een slaapkamer gecreëerd. In eerste instantie zou hier Gyproc Glasroc F als brandwerende staalbekleding worden toegepast, maar dit product laat zich minder strak afwerken en was daardoor in dit project minder geschikt”, legt Stam uit.

Rol afbouw

In de afbouw heeft ambacht een grote rol gespeeld. Voor Stam was het daarom niet meer dan logisch om ook voor de andere (woning)scheidende toepassing een product van Gyproc te gebruiken. Zo zijn onder meer in het project de oorspronkelijke brede gangen, de bijzondere detailleringen, de riante entree en statige trappenhuizen gehandhaafd. Echter, ook de woningscheidende wanden dienden wel aan het huidige Bouwbesluit ten aanzien van brandwerendheid en inbraakwerendheid te voldoen. “Gyproc Nederland biedt hier natuurlijk het complete concept voor”, vertelt Stam. “Voor de woningscheidende wanden aan de gangzijde is gekozen voor de Gyproc HABITO. Deze wanden kenmerken zich door een hoge draagkracht, zijn niet alleen inbraakbestendig maar zijn daardoor ook stootbestendig en geluidsisolerend. Evenals de Gyproc FireBloc is de Gyproc HABITO voorzien van extra glasvezels en ommanteld met 100% gerecycled karton. De beplating heeft een afgeschuinde kanten (AK) en zijn daardoor goed glad en strak af te werken”, legt Stam uit.

Al met al kijken we naar een mooi renovatieproject, waarin je altijd weer voor verrassingen komt te staan, maar waar we weer mooie oplossingen voor hebben gevonden.”

In de kern van de appartementen zijn de natte ruimten, douche en toilet, gesitueerd. Tegen de wand van de douche is aan de andere zijde de keuken geplaatst. “Als ruimtescheidende wand hebben we hier de Gyproc DuraGyp toegepast”, vertelt Stam. “Dit wandsysteem beschikt niet alleen over brandwerende maar ook over vochtbestendige eigenschappen”, licht Stam toe. “In de kern zijn glasvezels en siliconen toegevoegd.”

Mooi renovatieproject

“Met de toepassing van de Gyproc producten in dit project de Meester van Haarlem hebben we in samenspraak met Gyproc Nederland voortgeborduurd op onze kennis en ervaring met deze producten. Al met al kijken we naar een mooi renovatieproject, waarin je altijd weer voor verrassingen komt te staan, maar waar we met en dankzij de toepassingen van de Gyproc producten weer mooie oplossingen voor hebben gevonden”, stelt Stam tot besluit. Het project de Meester van Haarlem zal in het voorjaar van 2022 worden opgeleverd en in gebruik worden genomen.

Dit artikel is gesponsord door Gyproc Nederland.