Duurzaam en fijn wonen in Stadskwartier Palenstein

Duurzaam en fijn wonen in Stadskwartier Palenstein
Artist impression Palenstein door LEVS Architecten. Stadskwartier Palenstein in Zoetermeer heeft 71 bodemwarmtewisselaars.

In Zoetermeer wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw en duurzaam woon- en winkelcentrum: Stadskwartier Palenstein. Het project bestaat uit 155 eengezinswoningen, jongerenwoningen en appartementen, evenals twee supermarkten en een aantal kleinere winkels, waaronder een kapper en een bakker.

In 2005 hebben corporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes samen met de gemeente Zoetermeer een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de herstructurering van Palenstein. Om het woonmilieu van één van de oudste wijken van Zoetermeer te verbeteren, zijn vijf hoogbouwgalerijflats uit de jaren ’70 gesloopt. Op hun plaats verschijnt een gezinsvriendelijke, groene en levendige stadswijk waarin hoog- en laagbouw elkaar afwisselen. Dankzij de realisatie van 147 sociale huur- en middenhuurwoningen en 8 grondgebonden woningen ontstaat een gezonde mix van doelgroepen, waarbij een seniorenmakelaar voor een optimale doorstroming zorgt. De filosofie van Waal sluit hier optimaal op aan, vertelt Directeur Ontwikkeling Corné Bok. “Enkele jaren geleden hebben we hiervoor zelfs een nieuw bedrijf opgericht: Maas Wijkontwikkeling, dat onder andere als doel heeft om het tekort aan betaalbare huurwoningen terug te dringen.”

Haalbaar en maakbaar plan

In de zomer van 2019 is Waal in opdracht van De Goede Woning gestart met het boren van de bronnen, waarna de bouw van Stadskwartier Palenstein kon starten. “Toen wij bij het project werden betrokken, waren de plannen al uitgekristalliseerd”, vertelt Bok. “Toch hebben we onze expertise als ontwikkelend bouwer maximaal kunnen inzetten. Kort na de gunning werd namelijk besloten om de alternatieven voor aardgas te onderzoeken. In een bouwteam met De Goede Woning, adviseur DWA en Klimaatgarant hebben wij het bestaande ontwerp geoptimaliseerd naar een haalbaar en maakbaar plan voor all-electric wonen.” Hiervoor zijn met name de installatietechnieken aangepast, vertelt collega en Hoofduitvoerder Patrick Duijndam: “Ook zijn de woningplattegronden, schachten en technische ruimtes/meterkasten iets gewijzigd, om voldoende ruimte te creëren voor het nieuwe klimaatsysteem. Er is een douche-WTW toegevoegd en de installaties zijn aangepast op de WKO-installatie. Bovendien zijn op een aantal woningen zonnepanelen
geïnstalleerd.”

Verwarmen en koelen wordt een duurzaam, efficiënt én financieel aantrekkelijk proces.”

All-electric klimaatsysteem

In totaal heeft Klimaatgarant 71 bodemwarmtewisselaars aangelegd: 63 voor de woongebouwen en 8 voor de grondgebonden eengezinswoningen, vertelt Duijndam. “Alle woningen beschikken over een individuele warmtepomp met een warm water voorraadvat (boiler) en een individuele warmtepomp. De warmtepomp haalt via het bronsysteem warmte uit de bodem en geeft deze af aan de vloerverwarming.” In de zomermaanden wordt dit proces omgekeerd, omdat er dan geen warmtevraag maar juist een warmteoverschot in de woningen is. Door in dit geval koel water door de vloer-verwarmingsleidingen te laten circuleren, kunnen de woningen enkele graden worden gekoeld. Ook wordt de bron hierdoor geregenereerd (in balans gebracht), waardoor ’s winters weer voldoende warmte beschikbaar is. Zo wordt verwarmen en koelen een duurzaam, efficiënt én financieel aantrekkelijk proces. Doordat de woningen duurzaam en goed geïsoleerd zijn, zijn de energielasten bovendien lager dan in een standaard woning.

Stadskwartier Palenstein wordt gefaseerd opgeleverd. In mei 2021 hebben de eerste bewoners hun sleutel ontvangen, na een voorspoedige oplevering met weinig opleverpunten. De sleuteloverdracht van de laatste woningen staat gepland voor begin november. Eind dit jaar openen ook de eerste winkels.

De architect van dit gebouw is LEVS Architecten uit Amsterdam.

Dit artikel is gesponsord door Klimaatgarant.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd

Greenview is de dakramenlijn die Fakro vanaf 1 januari in Nederland introduceert. Met de nieuwe generatie dakramen komt het doel van volledig klimaatneutraal produceren dichter binnen bereik voor de dakramenleverancier.